Összesen 6.4 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével újul meg a Székesfehérvári Szakképzési Centrum hat intézménye, köztük négy székesfehérvári iskola. A projekt keretében érintett valamennyi beruházás 2026 első negyedévében elkészül. A részleteket hétfőn a Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskolában megrendezett projektnyitón ismertették.

Átfogó fejlesztésben, összesen 6,418 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével építési beruházást, energetikai korszerűsítést és eszközbeszerzést hajt végre a Székesfehérvári Szakképzési Centrum. A projektben hat intézmény érintett, így Székesfehérváron a Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskola, a Bugát Pál Technikum, a Széchenyi István Műszaki Technikum, valamint a Váci Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, míg Móron a Perczel Mór Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, valamint Bicskén a Vajda János Technikum újulhat meg. Az RRF-2.2.2-23 – Székesfehérvári Szakképzési Centrum komplex fejlesztése projekt célja, hogy a fejlesztésbe bevont intézmények vonzóvá tegyék a szakképzési környezetet, valamint 21. századi infrastrukturális feltételeket teremtsenek. A projekt előreláthatólag 2026 első negyedévében valósul meg, hogy aztán a tervek szerint a diákok 202. szeptemberében már a megújult épületekben kezdhessék meg a tanévet. A projektet ünnepélyes keretek között a Deák Ferenc Technikumban megrendezett sajtótájékoztatón indították el.

Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvár Szakképzési Centrum kancellárja felidézte, milyen komoly előkészítő munka volt szükséges ahhoz, hogy itt állhassanak a projektnyitón. A kancellár elmondta: nagy öröm, hogy a beruházás során eszközvásárlásra is sor kerül, így a csoport- és projektmunkák is lehetségesek lesznek az intézményekben, melyeknek komoly szerepük van a megújult képzési rendszerben. A Szakképzési Centrumban megalakulása óta igyekeznek fejleszteni az intézményeket, így elvégeztek tetőszigeteléseket, szereltek fel napelemeket, azonban olyan mértékű beruházásra, amely ezen a pályázaton keresztül lehetséges, még nem volt lehetőségük: „Bizton állíthatom, hogy intézményeinket tekintve az utóbbi 30 év legjelentősebb szakképzés-fejlesztési beruházása előtt állunk, ami három város intézményeit érinti és amelynek célja a valóban 21. századi szakképzés megvalósítása.”

Technikumok felujitasa sajt3 HankoB

„Örömteli itt lenni és azt mondani, hogy 2024 a fejlesztések éve a szakképzésben.” – kezdte köszöntőjét dr. Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár, aki minden pályaválasztás előtt álló fiatalt arra ösztönzött: jelentkezzen és válassza az Európa-bajnok magyar szakképzést. Mint fogalmazott, az új, informatikai szakterületeket mellett a klasszikus szakképzést is erősíteni szeretnék. „Felsőoktatás, szakképzés, felnőttképzés. Ez az, ami a magyar gazdaság szuverenitási képességét és egyben jövőképességét garantálja. Kitüntetett helyszín ebben Székesfehérvár, ahol nem kevesebb, mint hat helyszínen történik meg 6,4 milliárd forint összértékű fejlesztés.” – emelte ki az államtitkár, aki arról is beszélt, hogy olyan szakmákra szeretnék felkészíteni a fiatalokat, melyek jelent és jövőt egyaránt jelentenek számukra. Szólt a történelmi jelentőségű bérfejlesztésről is, melynek során 24 ezer szakképzési oktató bérfejlesztését biztosítja a Magyar Kormány. Ezzel is szeretnék megelőzni a lemorzsolódást, hogy azok a fiatalok, akik elkezdik a szakképzést, végül szakmát, munkát kapjanak. Dr. Hankó Balázs kiemelte: országszerte újulnak meg a Szakképzési Centrumok intézményei, összesen 96 milliárd forint értékben.

Technikumok felujitasa sajt2 VarghaT

Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője köszöntőjében arról beszélt, mennyire fontos pillanat a mai projektnyitó Székesfehérvár életében. Mindenkit biztosított arról, hogy a jövőben a Magyar Kormány, valamint dr. Cser-Palkovics András polgármester együttműködésével mindent meg fognak tenni, hogy Székesfehérvár gazdasági ereje tovább növekedjen.

Dr. Tanárki Gábor, Fejér vármegye főispánja Benjamin Franklint idézte, miszerint: „Aki úgy gondolja, hogy drága a tanulás, próbálja ki, milyen a tudatlanság.” Az idézettel arra szeretett volna rávilágítani, hogy a tanulásba igenis megéri befektetni, hiszen az a jövőbeli fejlődést és tudást jelentheti az egyén, a közösség, akár az ország számára. Fontos azonban, hogy az akaraton túl az objektív tárgyi feltételek is meglegyenek, ezért is kiemelt jelentőségű a most induló beruházás.

Újra iskolafelújításokat jelenthetünk be, ami örömteli. Évekkel ezelőtt a Modern Városok Program keretében a Magyar Kormány segítségével, kiegészítve Európai Uniós forrásból elindíthattunk egy kifejezetten nagyívű felújítási programot, amely ezekben a pillanatokban is zajlik.” – fogalmazott dr. Cser-Palkovics András polgármester, aki hozzátette: nagyon szépen kiegészíti az eddigi felújításokat a mostani beruházás, hiszen a Szakképzési Centrummal eddig is kiváló volt az együttműködés. Mint elmondta, nagyon várták már, hogy zöld lámpát kapjon a program, mely a Kormány előfinanszírozásának köszönhetően már el is indulhatott, amiért külön köszönet jár. A városvezető kiemelte azokat a dolgozókat és diákokat, akik birtokba veszik majd ezeket az intézményeket. Példaértékűnek tartja továbbá, hogy a fejlesztés agglomerációban gondolkozik: „Ha a környezet fejlődik, a város is fejlődik. Egy vármegye vagyunk, egy közösség, így az a dolgunk, hogy egymást segítve és támogatva tudjunk minél több fejlesztést megvalósítani.” – hangsúlyozta a polgármester, aki megköszönte mindenki munkáját, aki eddig és a jövőben szerepet vállal a beruházásban.

Technikumok felujitasa sajt1 CserPA

Wetzl Viktor projektmenedzser elmondta, hogy Székesfehérváron a Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskolában 2,645 milliárd forintból 1500 négyzetméteres új épületszárny létesül, amelyben tankonyha, tanétterem, tancukrászda, tanszálloda, tanrecepció, kereskedelmi szaktanterem és kereskedelmi informatikai szaktanterem kap helyet. A Bugát Pál Technikum épületének földszintje 361 millió forintból újul meg energetikailag, ebben tanóvoda és tanbölcsőde, illetve egészségügyi szaktanterem kerül kialakításra.

A Széchenyi István Műszaki Technikumban és a Váci Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban a gépészeti tanműhelyek energetikai korszerűsítése és a belső terek felújítása valósul meg 290, illetve 227 millióból, ezen felül gépbeszerzésekre további 127 és 525 millió forintot fordítanak.

Móron a Perczel Mór Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium gépészeti eszközparkja 128 millió forintból újul meg. Bicskén a Vajda János Technikum esetében 562 millió forintból kívül-belül megújul az iskolaépület, valamint egy 30 éve elhagyott tanműhely teljes rekonstrukciója is megvalósul, utóbbival a gépészeti szak visszavezetése is megkezdődik az intézményben. A szükséges eszközöket 246 millió forintból szerzik be. Mindezeken felül valamennyi helyszínen lecserélik az összes bútort, 828 millió forintból. A projekt tervezett befejezése 2026 márciusa.

Kulcsár János, a Kulcsár Építészsúdió Kft. építésze bemutatta a Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskola látványterveit. Mint ismertette: alkalmazkodtak a markáns megjelenésű épülethez, valamint vizsgálták az épület tágabb környezetét és a későbbi felújításokra is gondoltak. Tájékoztatása szerint a tervezés már az engedélyezés fázisában van.

(ÖKK / MTI, fotó: Simon Erika)