A Hungexpo G-pavilonjában rendezte meg 30. tisztújító kongresszusát a Fidesz, amelynek további két évig Orbán Viktor (1190 szavazattal) marad az elnöke. Az elnöki tisztségen kívül a küldöttek megválasztották, pontosabban újraválasztották a nagyobbik kormánypárt alelnökeit i: Kubatov Gábort (1158 szavazat) Németh Szilárdot (1121 szavazat), Kósa Lajost (1145 szavazat), és Gál Kingát (1150 szavazat).

Orbán Viktor 1993-2000 között, illetve 2003 óta megszakítás nélkül a Fidesz elnöke, legutóbb két éve, a 2021 novemberében tartott tisztújító kongresszuson választották újra pártelnöknek.

A kormányfő megválasztását követő beszédében kifejtette: káoszhoz vezet a brüsszeli Európa-modell, egyre kevesebben dolgoznak, miközben egyre többen akarnak megélni munka nélkül, a közrend eltűnőben van, a migráció következményei arrafelé már kezelhetetlenek.

Az adóssághegy csak nő és nő, miközben a befektetők Európából Amerikába és Ázsiába viszik a pénzüket, ám a brüsszeli bürokraták kereskedés és kapcsolatépítés helyett bezárkóznának.

A VILÁG ÖSSZGAZDASÁGI TELJESÍTMÉNYÉHEZ EURÓPA 1990-BEN MÉG 23 SZÁZALÉKKAL JÁRULT HOZZÁ, MA PEDIG 15 SZÁZALÉKKAL – tette hozzá, és kijelentette, hogy erre nem lehet igent, csak nemet mondani. Nem akarunk Sorosék adósrabszolgái, nem akarunk bandaháborúk övezete és migránsgettók világa lenni, nem akarjuk, hogy Európa és benne Magyarország skanzen vagy rezervátum legyen, amelyet ugyan érdemes meglátogatni, de amelynek csak múltja van, jövője már nincs – fogalmazott Orbán Viktor.

A magyaroknak van egy saját európai ellenmodellük: ez zéró migrációt, munkaalapú gazdaságot, teljes foglalkoztatottságot, erős családokat, alacsony adókat és ésszerű zöld átalakulást jelent – hangsúlyozta a miniszterelnök. A magyar modell látható, és mert folyamatosan támadják, egyre ismertebbé is válik, és egyre többen irigylik, még ha hivatalosan az ellenkezőjét kell is mondaniuk – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a franciák, a németek, az olaszok és az osztrákok a „fél életüket odaadnák”, ha újra „migránsmentes hazájuk” lehetne.

(MTI)