Szombaton ismét látható volt a vezéri jurta a Palotavárosi tavak mellett a Királyok Parkjában. Délután a nagy meleg ellenére sokan voltak kíváncsiak a solymász és a népi hangszerbemutatóra, de kézműves foglalkozások és népi játszóház is várta a Palotavárosba érkezőket a II. Nagy Jurta Napra.

A megnyitó után solymászbemutatót tartott Egyed István, aki már több mint harminc éve foglalkozik madarakkal. A látogatók ezt követően hangszerbemutatón Varró János népzenész vezetésével barangolhattak a népi hangszerek világában. A kézművesasztalnál pedig csuhébabát és sípot készíthettek kicsik és nagyok.

Aki részt vesz egy ilyen jurtaépítésben, az látja, hogy ez egy valóban nagy közössegi munka – mondta Viza Attila, palotavárosi önkormányzati képviselő. „Ez egy jó program azoknak, akik közösségben szeretnék megélni régi hagyományaink tiszteletét, illetve az ittlakóknak is, akiknek rendkívül érdekes program.”

Toma Krisztina a Fejér Megyei Népművészeti Egyesület elnöke elmondta, hogy idestova már negyven éve, hogy Mándoki Kongur István, László Gyula és Lükvő Gábor segítségével felépítették a jurtát. „Most ideje volt már annak, hogy felújítsuk ezt a vezérsátrat, ami kicsit egybeesik az egyesület megalakulásával is. Tavaly sikeres volt a rendezvény, és azt gondoltuk, hogy legyen ez így évről-évre.”

(szekesfehervar.hu, fotó: Molnár Artúr)