A villámtöltőknél akár hatszor gyorsabb töltésre képes berendezéseket telepített az ALDI és az E.ON Székesfehérváron. A két vállalat együttműködésében 2025 elejéig további 14 magyarországi helyszínen telepítenek 300 kW-os töltőállomásokat. A részben Európai Uniós forrásból létesített új töltők akár 20-30 perc alatt képesek felölteni a modern elektromos autókat.

Az országban elsőként Székesfehérvárra telepített ultratöltőket az ALDI és az E.ON. A Szent Flórián körúti üzlet parkolójában található négyállásos töltők a modern elektromos autókat akár 20-30 perc alatt fel tudják tölteni.

Elektromos tolto2

Az új berendezések ünnepélyes átadásán dr. Cser-Palkovics András arról beszélt, hogy az e-mobilitás egy város életében egyszerre nagy kihívás és nagy lehetőség is. Egy olyan út, amit követni kell, „nem az a kérdés, hogy szeretnénk-e rajta menni, hanem hogy milyen ütemezéssel érdemes és tudunk rajta menni.”

A főváros után Székesfehérváron működik az E.ON Hungária Csoport legtöbb, a két új töltővel együtt összesen már 19 e-töltője. Az e-mobilitás fejlesztése iránt elkötelezett városban a fenntarthatóságért folytatott közös munka nem ma kezdődött. Az e-töltők nagyszámú telepítése mellet 2018-ban adta át Jamniczky Zsolt az E.ON Hungária Csoport vezérigazgató-helyettese a város első elektromos autókból álló flottájának kulcsait dr. Cser-Palkovics Andrásnak, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármesterének.

Jamniczky Zsolt elmondta: a székesfehérvári az első, de az ALDI-val közösen hamarosan 14 helyszínen 60 darab töltőpontot fognak telepíteni. „A 60 töltővel nagyban hozzá tudunk járulni az e-autózás komfortjának növeléséhez, ezzel elősegítjük a dekarbonizációt, a fenntarthatóságot.”

Elektromos tolto3

„Üzleti filozófiánk alapvető része a fenntarthatóság” – emelte ki Bernhard Haider, az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. országos ügyvezető igazgatója. „18 áruházunk tetején szereltünk fel napelemes rendszereket, melyek a 12 hónapból 2 havi energiaigényét tudják fedezni az érintett üzleteknek.” Az ALDI elkötelezett az e-mobilitás iránt is, 2021-ben az országos láncok közül elsőként alkalmazott elektromos kamiont és az E.ON-nal közösen 17 vármegyében 95 üzletnél működtet töltőket.

A programban tervezett további, ALDI áruházaknál található telepítési helyszínek között a Holland fasori fehérvári üzlet is szerepel.

(ÖKK, fotó: Bácskai Gergely)