A selmeci diákhagyományokat folytatva valétálással búcsúztak az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatika szakának végzősei a várostól és az intézménytől. A végzősök fáklyával, selmeci nótákat énekelve érkeztek a Bazilika elé, ahol jelképesen kirúgták őket a városból.

Bányásznótákat énekelve, hullámzó szalamanderben indultak a Geoinformatikai Intézet Pirosalma utcai épületéből az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatika szakának végzősei. A valétálók a selmeci hagyományok előtt tisztelegve köszöntek el Székesfehérvártól és egyetemüktől. Az idén közel húsz diák vett részt a hagyományőrző rendezvényen. A vonulás után dr. Cser-Palkovics András polgármester, Mészáros Attila alpolgármester, valamint Prof. Dr. Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar dékánja köszöntötték a végzősöket.

Valetalas GEO2

Akik itt vannak, hosszú utat követően érkeztek egy nagyon fontos fejezethez az életükben – kezdte köszöntőjét a Bazilika előtti téren dr. Cser-Palkovics András polgármester. A városvezető hálásán köszönte, hogy a diákok továbbra is őrzik a selmeci hagyományokat, ez pedig annak is köszönhető, hogy néhány éve a Geósok kiálltak a szak mellett és a Geoinformatika Székesfehérváron maradt. Azt kívánta a végzősöknek, raktározzák el ezeket az élményeket, hogy évtizedekkel később is jó szívvel emlékezhessenek vissza erre a napra.

Prof. Dr. Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar dékánja örömmel és meghatottsággal búcsúzott a végzősöktől. „Lezárul egy időszak, önök pedig megtanultak mindent, ami ahhoz kell, hogy hivatásukat művelhessék, a jövőt értő és meghatározó emberként.” – fogalmazott a dékán, aki visszaemlékezett a végzős diákok első napjaira az egyetemen. A diákoknak szakmai sikereket, boldog családi életet kívánt, valamint elmondta: az egyetem mindig visszavárja őket.

Valetalas GEO3

A végzősök nevében Borsó Ábel (Díszborsó) búcsúzott a várostól és az intézménytől. „A székesfehérváriak újra láthatták, hogy itt van egy selmeci utódintézmény, amelynek hagyományai fennmaradtak.” – fogalmazott Borsó Ábel, aki háláját fejezte ki a városnak, amitól otthont kaptak, valamint a Geotól, ami a selmeci hagyományokat és egy közösséget adott nekik. A hosszú út végén visszaemlékezett az elmúlt három évre és megköszönte, hogy ezt az utat együtt élhették végig.

A beszédeket követően a valétálók elénekelték a Gaudeamust, miközben kiitták az évfolyamkorsót. Miután kiürült, a korsót összetörték, a darabjaiból pedig mindenki vitt magával egy-egy emléket. A valétálás végén az alsóbb évesek jelképesen kirúgták a városból a végzősöket.

(ÖKK, fotó: Kiss László)