Változik a világ: a korábbi háromszoros bajnok, a 2010-es évtized vitathatatlanul legeredményesebb hazai klubcsapata, a Fehérvár FC a 2023-2024-es szezonban 3 percre volt a negatív klubrekord beállításához, ami négy vereséget jelent a start után zsinórban. Katona Mátyás lövése a 95. percben azonban talált utat a felcsúti kapuba, 2-2-re mentve a már-már veszni látszó találkozót (a másik gól Kodro nevéhez fűződik) a Puskás Akadémia ellen. Ez a pont talán ad némi lökést a Vidinek, amelynek a következő körben a Mezőkövesd ellen hazai pályán kötelező lesz besöpörni a 3 pontot.

A mérkőzés összképét tekintve a PAFC közelebb állt valamivel a három ponthoz, mint a Vidi, hiszen kétszer is vezetett és – főleg Colley révén – többször hozta nehéz helyzetbe a piros-kékek hátsó alakzatát, amely ezúttal is két elkerülhető gólt kapott. Az elsőnél Serafimov rúgott luftot egy elérhető, kivágható lapos beadásnál, ami után vezetett a házigazda (Plsek lőtt gólt), majd 1-1 után ismét az északmacedón bekk volt az, akin megpattant egy hazai lövés, Plsek próbálkozása, becsapva Tóth kapust. Egyik sem varrható csak és egyértelműen az ő nyakába, de…

A Vidi tartását és némi szerencséjét mutatja, hogy az első három találkozó után egyszer neki is segített Fortuna, mivel Katona lövése pont a bal alsó sarok mellé suhant volna a ráadásban, ha egy hazai lábon éppen annyira nem változtat irányt, hogy pont beférjen még a kapufa mellé, pontot mentve a piros-kékek számára.

Ezen a tényen felül pozitív volt, hogy Tóth Balázs jól mutatkozott be a kapuban, több bravúrja volt, a két gólról nem tehetett, együtt élt a játékkal, amikor kellett – Kovács Dánieltől eltérően -, kimozdult a kapuból beadásokra és egyéb szituációban is. Fiola visszatérése a kezdőbe hosszú kihagyása után, valamint Kalmár játéka egyértelműen további pozitívum.

Vidi 23 24 Grzelak 2

Az, hogy nem kapott ki a fehérvári gárda, lehet, hogy még megmentette Grzelakot a menesztéstől, ám kérdés, hogy meddig? A lengyel-svéd tréner regnálása alatt a mutatott játékban nem lépett előre a Vidi, sőt, tulajdonképpen semmiben, a statisztikái sem jobbak, mint elődei mutatói voltak. Azt – tőle – tudjuk, hogy vele az edzéseken mindenki nagyon jó, ám a viccet félre téve, semmiben nem igazolt azt, hogy őt kellett a kispadra hozni Husztiékat követően.

Továbbra is meggyőződéssel valljuk, hogy ezt a produkciót bármelyik magyar szakemberrel fel tudná mutatni a csapat! Nem vagyunk kifejezett támogatói az edzőcseréknek, de erősen kérdéses, hogy érdemes-e tovább tartani Grzelakot a vezetőedzői poszton? Egy, a magyar mezőnyt sokkal jobban ismerő, a játékosokkal minden tekintetben jobban szót értő, határozott stílusú, motiválni és fegyelmezni jól tudó magyar szakember egészen biztosan többre menne ezzel a Vidivel. Vagy, ha már külföldi, akkor egy Marko Nikolics szintű tréner érkezzen a Sóstóra.

Az soha nem baj, ha egy vezető téved, ha azt belátva változtatni is tud a hibáján, de az, hogy még akkor is erőlteti azt ami (aki) nem megy, amikor rajta kívül mindenki más látja a problémát és már csak akkor változtat rajta, amikor már nagyon ég a ház, nem túl pozitív tulajdonság.

Szó ami szó, van egy pontja, egy értékes pontja a Vidinek, és jön egy rettentően fontos kulcsmeccs, hazai környezetben a Mezőkövesd ellen, amely éppen a másik 1 pontos gárda. Mikor és ki ellen sikerüljön begyűjteni a 3 pontot, ha nem éppen a borsodiak ellen?