Átadták a legvirágosabb településeknek járó elismeréseket pénteken este Budapesten, az Eiffel Műhelyházban tartott ünnepélyes díjkiosztón, ahol Jubileumi díjat kapott Székesfehérvár. A város a kezdetektől részt vesz a minősítési rendszerben, mint induló és mint együttműködő partner is. A díjjal az elmúlt évtizedek fehérvári környezetszépítő munkáját ismert el a szervezet.

A Virágos Magyarország környezetszépítő verseny 2023-as gáláján öt települési kategóriában és hat kiemelt témában hirdettek győzteseket, több mint 50 szakmai díjat adtak át. Székesfehérvár jubileumi elismerését Lángi Judit közlekedési divízióvezető, Homoki László kertészeti divízióvezető, Bozai István városgondnok, Csete Gábor természetvédelmi szakmai vezető, Hahn-Poszmik Réka kertészeti divízióvezető-helyettes és Anik Júlia kertészmérnök vette át a Budapesti díjkiosztón.

Erdei Bálint, a szervező Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese a díjátadón kiemelte, hogy a verseny nemcsak a közösségi és környezeti értéke miatt meghatározó kezdeményezése az országnak, hanem turisztikai szempontból is kiemelkedő.

A megmérettetésre mintegy kilencezer pályázat érkezett az elmúlt 30 év alatt, idén minden korábbinál több, 492 pályázat érkezett.

A 2023. évi, jubileumi 30. alkalommal tartott díjkiosztón Győr, Paks, Varsány és Alsómocsolád nyerte el a legvirágosabb település címet és a tavalyi verseny kiemelt díjazottjai, Zalakaros és Debrecen képviselhetik Magyarországot a 2024-es Entente Florale Europe nemzetközi tájépítészeti és virágosítási versenyen. Székesfehérvár 2022-ben indulhatott a nemzetközi versenyen, miután elnyerte a hazai legvirágosabb település címet és ott arany minősítéssel jutalmazták a város környezetszépítő munkáját.

ViragosMO23 2

Nagy János, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár Orbán Viktor miniszterelnök köszöntőjét felolvasva kiemelte: különleges év az idei, amikor a verseny kerek születésnaphoz érkezett, a kezdeményezés nemzetközi szinten is szép eredményeket hozott. A Virágos Magyarország országhatárokon átívelő közösséget építő mozgalommá nőtte ki magát – tette hozzá, és a miniszterelnök nevében gratulált a résztvevőknek és a díjazottaknak.

Székesfehérvár Virágos Magyarország versenyben szerzett díjai 1995-től

1995. Székesfehérvár városa lett a Város Kategória győztese, valamint megkapta a Belügyminisztérium különdíját.
1996. Székesfehérvár városa az Entente Florale Europe, az Európai Virágos Városok és Falvak versenyben képviselte hazánkat, a városi kategóriában. A verseny zsűrije ezüst minősítési díjat adományozott.
1998. A Virágos Magyarországért mozgalomban végzett munkánkért elnyerte Fehérvár a Miniszterelnöki Hivatal Nívódíját
2000. Virágos Magyarországért 2000 mozgalomban városunknak a Szervezőbizottság „Az ezredforduló legvirágosabb települése” címet adományozta.
2002. A környezetszépítő verseny legvirágosabb ipari települése lett Székesfehérvár
2003. Elismerő oklevél Székesfehérvárnak az egy évtizedes „Virágos Magyarországért” környezetszépítő versenyben magas szintű részvétele elismeréseként, valamint a Virágos Európáért nemzetközi versenyben Magyarország eredményes képviseletéért.
2004. Az 1996-ban elért nemzetközi sikerért és a 2004. évi környezetszépítésben elért kimagasló eredményéért kapott elismerést Székesfehérvár.
2005. Ezüst Diploma Székesfehérvár Városának a kiváló településszépítő munkájáért.
2006. A Virágos Magyarországért versenyben elért eredményéért Székesfehérvár Városa egy John Deere professzionális gyepszellőztető gépet kapott a KITE Rt. Magyarországtól.
2007. A Virágos Magyarországért versenyben Székesfehérvár Városa a Magyar Táj és Kertépítők Szövetség Acél Rózsa díját nyerte el.
2009. A Virágos Magyarországért versenyben Székesfehérvár Városa a Magyar Önkormányzati Főkertész Szövetség szakmai külön díját nyerte el.
2011. Aranyrózsa díjat kapott Székesfehérvár.
2012. Belügyminisztériumi díj
2013. Dr. Kováts Zoltán Emlékdíj
2014. Virágos Magyarország Fővédnökének a díját nyerte el Székesfehérvár
2015. Makeosz díj (Magyar Kertépítők Országos Szövetsége)
2016. Év települése Régiós díjat kapott városunk.
2017. Miniszterelnöki díj
2018. A Virágos Magyarország 25 éves évfordulója alkalmából Jubileumi díj „ A Magyar Turisztikai Ügynökség Székesfehérvár város Önkormányzatát az elmúlt 25 évben nyújtott kimagasló teljesítményéért a Virágos Magyarország verseny jubileumi díjával jutalmazza.”
2019. A régiós díjkiosztón az Év települése díj győztese város kategóriában Székesfehérvár lett és Spanyárné Halász Szilvia a MÖFÖSZ elnökétől az Év Főkertésze díjat vehette át.
2019. Az országos díjkiosztó ünnepségen a Fődíjat város kategóriában Székesfehérvár nyerte el.
2022. Székesfehérvár képviselte a 30.000 ezer főnél nagyobb lakosú városi kategóriában Magyarországot az Entente Florale Europe versenyen, ahol arany minősítést ért el és a zsűritagoktól a legmagasabb pontszámot kapott település lett a zöldterületekre vonatkozó bírálati kategóriákban.

(ÖKK, fotó: Bácskai Gergely)