Már tizennégy éve támogatja Székesfehérvár Önkormányzata és Székesfehérvár Városgondnoksága a fehérváriak virágosítási törekvéseit a növényültetési pályázattal. A 2024 tavaszán kiosztandó növényekre 2023. szeptember 11-én a regisztrációs időszakkal indul el a pályázat.

2023. szeptember 11-24. között virágokra, komposztálóra és esővízgyűjtőre pályázhatnak a fehérváriak. A hétfőn induló Virágos Székesfehérvár pályázatról dr. Cser-Palkovics András polgármester és Bozai István városgondnok a Selyem utca 1. társasház előtti kiskertnél Dánielné Takács Zsuzsannával közösen tartott tájékoztatót.

Viragos Szfv23 sajto 3

Az idei évben is a megszokott négy kategóriában lehet pályázni: három kategóriában virágcsomagokra, a Családi Ház kategórián belül pedig komposztálóra vagy esővízgyűjtő tartályra. Egy ingatlanra vonatkozóan csak egy pályázat érkezhet, így a pályázónak döntenie kell, hogy virágot, komposztládát vagy esővízgyűjtőt szeretne.

A növények, a komposztládák és az esővízgyűjtő tartályok átvétele Székesfehérváron lesz, a pontos helyszín azonban csak a közbeszerzési eljárás lefolytatása után derül majd ki, melyről minden pályázó értesítést kap a megadott e-mail címén.

Viragos Szfv23 sajto 2 CserPA

Mintegy négymillió négyzetméternyi zöldterületet tart karban a Városgondnokság. A pályázattal az a célunk, hogy a családi házak, társasházak és intézmények környékén virágosabb legyen a város – hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András polgármester. Ez egy kiváló lehetőség a város virágosabbá tételére, hiszen a szakmai tartalmat és a növényeket a Városgondnokság biztosítja, a lakóktól pedig azt kérjük, hogy ültessék el a növényeket és gondozzák ezeket a saját környezetükben. „Szerencsére minden évben egyre többen jelentkeznek, és a mostani pályázat egy kicsit kibővített is lesz, hiszen a növényeken kívül komposztládát és esővízgyűjtő edényt is lehet kérni. Mintegy két hét áll majd a fehérváriak rendelkezésére, hogy jelentkezzenek, és megígérhetem, hogy nem lesz felső határ: annyi növényt, komposztládát és esővízgyűjtőt rendelünk, amennyire igény lesz.” – mondta Székesfehérvár polgármestere.

Hétfőn reggel nyílik meg a pályázati felület és gyakorlatilag ugyanaz lesz a jelentkezés menete, mint korábban – hívta fel a figyelmet Bozai István városgondnok. „A Városgondnokság honlapján kell egy egyszerű űrlapot kitölteni, és ami nagyon fontos, hogy egy fotót is fel kell tölteni arról a területről, ahova elképzeli a virágok kiültetését a pályázó. Ugyanerről a helyszínről várunk majd egy fotót akkor is, amikor a növények már virágba borultak. Közterületre, vagy közterületről jól látható helyszínre lehet elültetni a növényeket. Többféle növénycsomagra lehet majd pályázni, egyrészt hétféle egynyári virágra, másrészt a balkonokra való vagy futómuskátlikra.”

Viragos Szfv alt1

Kategóriák:

Ablak/erkély kategória: 12 db muskátli (álló vagy futó, nem keverhető)

Családi ház kategória:
„A” csomag: 12 db muskátli (álló vagy futó, nem keverhető)
„B” csomag: 25 db egynyári növény tetszőlegesen összeválogatva, a rendelkezésre álló készletből
„C” csomag: 1 db Komposztáló
„D” csomag: 1 db Esővízgyűjtő tartály

Társasház kategória: 50 db egynyári növény tetszőlegesen összeválogatva, a rendelkezésre álló készletből

Intézmény kategória: 50 db egynyári növény tetszőlegesen összeválogatva, a rendelkezésre álló készletből

Amennyiben csak muskátlit szeretne kérni a pályázó, lakhelyének jellegétől függetlenül választhatja az Ablak/erkély kategória csomagot.

Pályázni – lakcímkártyával igazolható – lakcímmel lehet, egy ingatlanra egy darab pályázat nyújtható be. A pályázatra kizárólag székesfehérvári lakosok jelentkezhetnek. A Városgondnokság felhívjuk a leendő pályázók figyelmét, hogy amennyiben a 2023-as pályázatban elnyert virágokat átvették, de nem töltöttek fel „utána” fényképet az elültetett virágokról, szíveskedjenek azt a 2024-es pályázat beadása előtt pótolni. Ellenkező esetben sajnos a 2024. évi pályázatból ki kell zárnunk az adott ingatlanra vonatkozó pályázatot.

A pályázat célja Székesfehérvár közterületeinek szépítése, így a csatolt fényképen látható kell legyen, hogy a beültetésre szánt terület közterület vagy a közterületről jól látható terület vagy balkonláda. A komposztáló és az esővízgyűjtő esetében is kérjük, hogy készítsenek képeket arról a helyről, ahova azt szeretnék elhelyezni.

Az elnyert csomagok lakossági átvételéhez időpontfoglalás szükséges. Az időpontfoglalásról 2024. tavaszán minden nyertes pályázó értesítést kap a megadott e-mail címére. A virágcsomagok, komposztálók és esővízgyűjtő tartályok átvétele, kiosztása 2024 április-május hónapban, kategóriánként/csomagonként meghatározott időpontban történik majd.

Amennyiben bárkinek kérdése merül fel a pályázat során, a Városgondnokság kéri, hogy a viragok@varosgondnoksag.hu e-mail címen érdeklődjön!