Összesen 4300-an jelentkeztek a Virágos Székesfehérvár pályázatra tavaly ősszel. Közülük több mint 800 fehérvári családi házban lakó veheti át a napokban a 660 literes komposztálót. Több mint 1400-an kértek 200 literes esővízgyűjtő tartályt, amiket a Városgondnokság Szent Vendel utcai telephelyén vehetnek át a napokban. Sokan voltak azok is, akik virágcsomagokat kértek. Ők májusban vehetik majd át a megpályázott virágokat az Oázis kertészetben.

Tavaly ősszel is a megszokott négy kategóriában lehetett pályázni: három kategóriában virágcsomagokra, a „Családi ház” kategórián belül pedig komposztálóra vagy esővízgyűjtő tartályra. A komposztkeretekhez a Gaja Környezetvédő Egyesület által készített és Varga Gábor által jegyzett komposztálási ismertető füzetet is kapnak a pályázók.  Nagyon népszerű volt a 200 literes esővízgyűjtő tartály, a fehérváriak összesen 1400 darabot kértek, amikbe egy-egy eső esetén, egy alkalommal mintegy 280 köbméternyi öntözővizet tudnak összességében felfogni a kerttulajdonosok. Ez a növények vegetációs időszakában lehulló átlagos fehérvári csapadékmennyiséggel számolva – ha minden kiosztott esővízgyűjtőt feltöltenek – 6-8 ezer köbméter vizet jelent évente.

Az komposztkeretek és az esővízgyűjtő tartályok átvételéhez már megkapták a pályázók az időpontfoglaláshoz az e-mail-eket. Ezek kiosztása ezen a héten és a jövő héten zajlik a Szent Vendel utcában a Városgondnokság telephelyén. A virágok átvételéről szóló értesítőket április 22-től küldik majd ki, és a virágcsomagokat május 6-tól az Oázis kertészetben kapják kézhez.

Az Önkormányzat és a Városgondnokság tervei szerint 2024 őszén is lesz majd hasonló pályázat.

(ÖKK)