Hagyományteremtő szándékkal rendezték meg a Fejér Vármegyei Alapfokú Művészeti Iskolák Vándortalálkozóját, amelyre két fehérvári mellett öt vármegyei iskola növendékei érkeztek pénteken Székesfehérvárra. A szolfézstanárok szakmai tanácskozását követően a mintegy ötszáz növendék négy helyszínt töltött be muzsikájával: klasszikus, jazz és népzene szállt a fehérvári Belvárosban. Az első találkozó zongorakoncerttel folytatódott a zeneiskolában, majd este gálaműsorral zárult a Vörösmarty Színházban, ahol a kamaracsoportok mellett a többszáz fős, összesített vonós- és fúvószenekar lépett színpadra.

Első alkalommal szervezték meg a Fejér Vármegyei Alapfokú Művészeti Iskolák Vándortalálkozóját. A vármegye hét AMI-ja, azaz alapfokú művészeti iskolája azzal a céllal indította útjára az eseményt, hogy a növendékek és tanáraik találkozzanak, ismerkedjenek, a szakmai beszélgetések mellett együtt zenéljenek. A találkozó délelőtt a szolfézstanárok szakmai találkozójával kezdődött, majd déltől négy helyszínen játszottak, énekeltek a vármegyei növendékek, akik Abáról, Bicskéről, Dunaújvárosból, Martonvásárról, Mórról és Székesfehérvárról érkeztek. A közel ötszáz művészetis előadásában klasszikus, jazz, népzene szólt a Szent Anna-kápolna előtt, a Városház téren, valamint az Országalmánál és az Országzászló téren.

Mint azt Király István, a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI főigazgatója elmondta, egyre erősebb igény volt arra, hogy újra kell építeni a közösségi rendezvényeket az elmúlt évek nehéz időszaka után. A céljuk az volt, hogy a társadalomban uralkodó versenyhelyzetek mellett egy olyan platformot teremtsenek, amikor a közös alkotás ereje kerül előtérbe, ahol a művészetoktatás és a kulturális összefogás lehetőséget biztosít a művészeti iskolák diákjai és tanárai által végzett kiemelkedő munka bemutatására és elismerésére. A program a diákok, szülők és művész-tanárok együttműködésével jött létre, és egyben bemutatta Fejér vármegye magas szintű művészetoktatási tevékenységét.

FMAMI talalkozo2

Nemes József, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége Fejér vármegyei elnöke kiemelte, ez a rendezvény egy olyan szakmai és társadalmi összefogást mutat be, amely mögött ott állnak a vármegye iskolái, pedagógusai, növendékei. Ez az együttműködés, amely megjelenik utcazenében, a közös zenekarok koncertjével, gálaműsorral, példaértékű országos szinten is mindenki számára, aki művészetoktatással foglalkozik. Ugyanakkor fogyasztható és élményszerű mindenkinek, aki ennek a közösségnek valamilyen részese, akár zenész, akár közönség – tette hozzá a vármegyei elnök.

A Belvárosban sétálók a délutáni eső érkeztéig nagy figyelemmel hallgatták és elismerésként tapssal jutalmazták a csoportokat, ahol a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki megmutatta, milyen szép dolgok születnek a közös muzsikálásból. A koncertek sora a Zeneiskolában folytatódott, ahol a zongorista kisdiákok hangversenyén Papp Lajos és Gárdonyi Zoltán művei csendültek fel. A napot záró gálahangversenyen a Vörösmarty Színházban a diák kamaraegyüttesek és összevont, vonós, szimfonikus, valamint fúvószenekarok léptek fel.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)