A Névelhagyó műsoruk délelőttjén az Alba Regia AMI Pulutyka csoportja vendégeskedett a Városháza Dísztermében. A fiatal táncosok évek óta résztvevői Székesfehérvár rendezvényeinek, 2015-ben pedig egy egész ország figyelt fel rájuk, amikor a Fölszállott a páva! című tehetségkutató műsorban szerepeltek. A csoportot dr. Cser-Palkovics András polgármester egy kisebb múltidézéssel – 2016-os látogatásuk emlékeivel – köszöntötte a Díszteremben.

Az Alba Regia AMI Pulutyka csoportja nevét nem csak Székesfehérvár, hanem az ország is megismerte, hiszen a fiatalok kétszer is szerepeltek a Fölszállott a páva! című tehetségkutatóban, ahol előbb 2015-ben nyűgözték le a közönséget, majd 2018-ban a Döntők Döntőjében, a korábbi évadok legjobbjait felvonultató mezőnyben bizonyítottak. Rendszeres fellépői az Alba Regia Táncegyüttes gáláinak, de felléptek többek között a Kortárs Művészeti Fesztiválon és a Székesfehérvári Királyi Napokon is.

A csoport az elmúlt években felnőtt, a gyermekekből fiatal felnőttekké értek tagjai. Egy részük az Alba Regia Táncegyüttes felnőtt csoportjához csatlakozik, mások pedig a jövőben tanulmányaik miatt nem tudnak úgy részt venni az együttes életében, ahogy korábban. A korszakot lezárva az együttes kedden 18.00 órától a Királyi Napok Folkfesztivál keretein belül Névelhagyó műsort ad a Táncházban, azonban előtte látogatást tettek a Városházán.

Pulutyka nevelhagyo2

„Úgy éreztük fontos, hogy ezen az alkalmon megálljunk egy pillanatra, és mindenkinek, aki ezt a csapatot elindította és segítette, megköszönjük azt a sok értéket, amit a város a Pulutykásoktól kapott az elmúlt években.” – kezdte köszöntőjét dr. Cser-Palkovics András polgármester a Városháza Dísztermében, aki hozzátette: a fiatalok országszerte öregbítették Székesfehérvár hírnevét, beírva magukat ezzel a város történelmébe. Többek között az ő példájuk is igazolja, milyen fontos, hogy a város megvásárolja a Táncház ingatlant, hiszen így a jövőben is biztosított, hogy az Alba Regia Táncegyüttes őrizhesse a táncmozgalom hagyományait. A polgármester felidézte, hogy a Pulutykások nem először járnak a Városházán. Nyolc évvel ezelőtt – amikor a Fölszállott a páva! című műsorban szerepeltek – ugyanis már részt vettek egy városházi látogatáson, az ott készült képeket pedig a mostani alkalommal a Díszterem monitorain nézhették vissza.

Majoros Róbert, az Alba Regia Táncegyüttes művészeti vezetője elmondta, hogy két hónapja fogalmazódott meg bennük a ma esti Névelhagyó műsor gondolata, miután az együttesből többen csatlakoznak az ARTE felnőtt csapatához, valamint többen tanulmányaik miatt nem tudnak akkora szerepet vállalni, mint korábban. „Nagyon jó indítása ez a mai napnak, hogy lélekben is feltudjunk készülni az esti műsorra, amiben nem csak tánccal, de sok meglepetéssel is készülünk.” – fogalmazott Majoros Róbert, aki megköszönte dr. Cser-Palkovics András polgármesternek, hogy a város éveken keresztül kiemelt figyelmet szentelt a Pulutykásoknak.

A beszédek után a Pulutykások meglepetéssel készültek: a csapat meghatódva, közösen énekelte el a kalotaszegi Most jöttem Gyuláról, Gyulafehérvárról című nótát. Az ének után csak úgy, mint 2016-ban, a táncosok most is átvonultak dr. Cser-Palkovics András irodájába, ahol újra beülhettek a polgármesteri székbe, ezúttal már fiatal felnőttekként.

Az Alba Regia AMI Pulutyka csoportja Névelhagyó előadását ma este 18.00 órától láthatják a Táncházban.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)