Már épül Székesfehérvár első esőkertje a Török udvarban, a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. támogatásával. A rossz minőségű, homogén fű helyére mintegy 1000 darab, mutatós, évelő növényt telepítenek, melyeket a környező épületekről levezetett esővízzel öntöznek majd önfenntartó módon. Az erdők természetes vízgyűjtő medencéit utánzó esőkert szép éke lesz a történelmi Belvárosnak – hangzott el a projektindító sajtótájékoztatón.

Az esőkertek új lehetőséget teremtenek a klímaváltozáshoz alkalmazkodó zöldfelület-gazdálkodásban azzal, hogy raktározzák az esővizet, biztosítják az egyenletes vízellátást, kiszűrik a szennnyeződéseket és szép látványt, pihentető környezetet biztosítanak. Még nem sok ilyen van Magyarországon, Székesfehérváron is most készül az első a Török udvarban, a Grundfos támogatásával.

A homogén, rossz minőségű fű helyén dús, kőmulcsos évelőkertet alakítanak ki, ahova egy szépen megmunkált lefolyón juttatják le az esővizet a környező épületekről. A mintegy 20 négyzetméteres területre közel 40 féle, mintegy 1.000 darab növényt ültetnek el. A Városgondnokság szakemberei szerdán már el is kezdték a beruházást azzal, hogy kiszintezték a területet, majd egyéb munkálatokat követően a jövő héten kerül sor a növénytelepítésre. A kert már idén is nagyon mutatós lesz, az igazi arcát azonban az első metszések, vágások után mutatja meg, amikorra a növények „megtalálják a helyüket” és igazán beindulnak. Az esőkert igazi ékköve lesz a történelmi Belvárosnak – hangzott el a szerdai projektnyitó eseményen.

A Grundfos kezdeményezte és vállalta, hogy a sűrűn lakott Belváros szívében megvalósítja a klímavédelmet, környezetvédelmet és a vízmegtartást célzó beruházást. Gyakorlati példáját mutatja annak, amit otthon, a saját kertjeinkben is megtehetünk – fogalmazott dr. Cser-Palkovics András polgármester. Reményét fejezte ki, hogy az újszerű beruházással hagyományt indítanak el, melyhez nagyon sok társasház, magánház, cég csatlakozhat a városban. „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!” – hangsúlyozta a polgármester.

Udvar Csaba, a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. ügyvezető igazgatója fontos indíttatásnak nevezte, hogy cégük a város egyik meghatározó munkáltatójaként ismét tehet valami jót Székesfehérvár közösségéért. Ráadásul az esőkert – a Grundfos profiljához hasonlóan –a vízzel van összefüggésben, ezért szeretnék minél inkább kivenni a részüket az ilyen jellegű megmozdulásokból.

Esokert Torok udvar2

Filep Zoltán, a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. gyárigazgatója elmondta, otthon ő maga is nagyon szeret kertészkedni és örömére szolgál, hogy fehérvári lakosként részese lehet a közösségi projektnek.

Csete Gábor, a Városgondnokság természetvédelmi szakmai vezetője előremutató projektként értékelte a város első esőkertjét, amely a környező tetőkről levezetett csapadékvizet hasznosítja. Nagyon sokat gondolkodtak a helyszínen, végül azért döntöttek a Török udvar mellett, mert a műemlékvédelmi jelleg miatt fát ide nem szabad ültetni. A Szent István Király Múzeummal történt egyeztetés után döntöttek a sokszínű mikrokörnyezet kialakításáról, ami esztétikailag is mutatós, értékes lesz. A növények várhatóan a beporzó rovarokat is szolgálják majd.

Bozai István városgondnok úgy látja, hogy az esőkert a fenntartható városüzemeltetés egy újabb lépése. Fontos, hogy olyan növényeket ültessenek szerte a városban – például a közlekedési csomópontokban –, melyek szeretnek, tudnak itt élni. Egyszerűbb és fenntarthatóbb lesz a környezetünk, ha megpróbáljuk minél inkább hasznosítani azt, amit a természet ad – hangsúlyozta.

Szabó Bakos Györgyné önkormányzati képviselő örömét fejezte ki a beruházás kapcsán, hiszen a Belváros tele van leburkolt felületekkel és nagyon kevés a zöldterület. Hosszú távon elképzelhetőnek tartja hasonló elven működő felújítást végezni a Belváros más pontjain is.

Lehrner Zsolt alpolgármester köszönetét fejezte ki a Grundfos támogatásáért. Április 11-én a Grundfos önkéntesei és a Városgondnokság szakemberei ültetik el a növényeket, melyekhez bárki csatlakozhat.

Györök Orsolya, Székesfehérvár főkertésze szerint a beruházás azért is fontos, mert a nyírást, a sok emberi munkát és üzemanyagot igénylő füves területet egy barátságosabb, szebb környezet váltja fel, ami követendő, jó irány a jövőre nézve.

(ÖKK, fotó: Bácskai Gergely)