Az elmúlt években megszokhattuk, hogy a korábbi élcsapatból többnyire a középmezőny második felében küzdő alakulat vált az Alba Fehérvár KC-ból, ám a mostanihoz hasonló ötös vereségsorozata nagyon ritkán volt. Most, ebben az idényben ezt is „sikerült” megvalósítania, ezért rendkívül fontos a Kisvárdai KC elleni vasárnap esti győzelem. Horváth Roland alakulata jó védekezéssel és Kubina remek kapusteljesítményével 27-20-ra verte a szabolcsiakat és 3 pontra ellépett a már kieső helyen álló Békéscsaba, NEKA, Kisvárda triótól, igaz előbbi két csapat egy mérkőzéssel kevesebbnél tart. 

A várdaiak elleni meccsen a két csapat az első félidő jelentős részében fej-fej mellett haladt, ám az utolsó 18 másodpercben két fontos momentum is történt: előbb a már 4 gólos, válogatott Karnik Szabina gyűjtötte be a harmadik 2 perces kiállítását, így piros lappal kizárták a folytatásból, majd Szabó Kitti gyorsan gólra tudta váltani az emberelőnyös szituációt, így 14-12-re vezetett az AFKC félidőben.

A folytatásban szépen fokozatosan nyílt az olló a küzdő felek között. A kapuban Kubina húzta le a rolót (13 védést produkált a mérkőzésen), támadásban pedig az ukrán válogatott Smbatian fogott ki ihletett napot, hiszen összességében 9 gólt dobott, aminél többet korábban még bajnokin Fehérváron nem szerzett.

13 perccel a vége előtt, 22-15-nél már kialakult a hét közte, s innen már nem is mozdultak el jelentősen sem előre, sem pedig hátra, az AFKC simán győzött 27-20-ra.

A veszélyzóna még mindig nagyon közel van a fehérvári hölgyekhez, így a hátralévő négy mérkőzéséből, a Budaörs, a Fradi, a NEKA (mind a három idegenben) és a Vasas elleni csaták közül legalább kettőt meg kell nyernie ahhoz, hogy biztosan bennmaradjon, főképp a NEKA és a Vasas elleni találkozón mutatkozik erre a legtöbb esély, hiszen két közvetlen riválisról van szó.

A legközelebbi mérkőzésre május 11-én, szombaton 17.00 órakor kerül sor a budaörsi sportcsarnokban.