Dr. Cser-Palkovics András és Mosztafa Alham, Luxor kormányzója Novák Katalin köztársasági elnök jelenlétében írta alá a két település testvérvárosi szerződését ma Egyiptomban.

Magyarország köztársasági elnöke, Novák Katalin több napos hivatalos látogatást tesz az Egyiptomi Arab Köztársaságban. A magyar delegációhoz a köztársasági elnök meghívására csatlakozott városunk polgármestere, dr. Cser-Palkovics András is. A látogatás keretében fontos program ugyanis a Luxor és Székesfehérvár közötti kapcsolat szerződéses megerősítése. A város Közgyűlése már korábban, egyhangúlag megszavazta a testvérvárosi kapcsolat megkötését, az egyiptomi parlament küldöttsége pedig idén már tett is látogatást a Királyok Városában.

Az egyiptomi-magyar diplomáciai és gazdasági kapcsolatok évek óta reneszánszukat élik, a két ország között rendszeresek a magas szintű és operatív egyeztetések. A gazdasági kapcsolatoknak kedvez, hogy Egyiptom elnöke, Abd el-Fattáh esz-Sziszi rendkívüli volumenű infrastrukturális és társadalmi fejlesztések kivitelezését és tervezését kezdte meg a Horizon Egypt 2030 Program keretében. Ez kiváló lehetőség a magyar gazdasági szereplőknek, hogy termékeiket a Nílus-völgyébe exportálják. A már meglévő szerződések közül kiemelkedik a sok száz magyar gyártású vasúti kocsira vonatkozó megrendelés.

Székesfehérvár és Luxor kapcsolata jól illeszkedik mind a magyar diplomáciai, mind a külkapcsolati törekvésekbe. Az Egyiptom déli részén található Luxor egyike Földünk legrégebben lakott településeinek, az ókorban Théba néven volt a legismertebb, méreteit és értékeit még Homérosz is megénekelte. E város az őrzője az egyiptomi újbirodalom korából származó Karnaki templomnak és a királysíroknak, közismert nevükön a Királyok és Királynék völgyének, melyek világörökségi helyszínek. Luxor megközelítőleg félmillió lakost számlál, kiemelkedő turisztikai és kultúrtörténeti központ.

Mindezek miatt Székesfehérvár számára remek lehetőség az egyiptomi várossal való együttműködés, melynek kulturális, muzeológiai, oktatási és turisztikai aspektusai is lehetnek. A szerződés aláírási ceremóniáján Luxorban dr. Cser-Palkovics András leszögezte: „Két ősi, történelmében ugyan más-más okból, de páratlan város szövetségét kötjük ma meg. Ezúton is szeretném hálámat kifejezni egyiptomi vendéglátóink felé a lenyűgöző, barátságos keretekért, melyben aláírhatjuk a mai szerződésünket. Valljuk ugyanis, hogy a nemzetek és népek kapcsolatában új perspektívákat nyithatnak meg a kisebb közösségek szövetségei.” Városunk polgármestere emellett köszönetét fejezte ki Novák Katalin köztársasági elnöknek, amiért diplomáciai törekvéseibe a városokat, a helyi szintű külkapcsolatokat is bevonja.

Az egyiptomi város kormányzója is köszönetét nyilvánította hazánk köztársasági elnökének és kijelentette: „Ez a megállapodás egy szoros együttműködés kezdetét jelenti majd városaink között, valamint a bevezetőjét más egyiptomi és magyar városok közti együttműködésnek, ami számos területen járulhat majd hozzá a tapasztalatok és ismeretek cseréjéhez. A műemléki és idegenforgalmi városok tapasztalatai képezik az alapját a valamennyi kihívással történő szembenézésnek, mint például a fejlesztés, a növekvő urbanizáció kihívásai, és ugyanakkor az örökség megőrzése és a turisztikai célpontok népszerűsítése.”

A testvárosi kapcsolatban a következő lépés az egyiptomi fél magyarországi látogatása lehet, hiszen dr. Cser-Palkovics András hivatalos meghívást is intézett Luxor vezetői felé.

(Töll Konrád, fotó: Köztársasági Elnöki Hivatal)