Ahogy már néhány napja írtunk erről, az idei esztendő legfontosabb időszaka előtt állnak a civil szervezetek országszerte, így Fejérben, Székesfehérváron is. Fontos rendezvények mellett legfőképpen azért, mert a működésükhöz, projektjeikhez elengedhetetlenül szükséges pályázatok most kerültek, illetve néhány hét múlva kerülnek kiírásra. A témában az egyik legilletékesebb, Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, valamint a Miniszterelnökség főosztályvezetője, dr. Kecskés Péter tartott tájékoztató előadást ma a Vármegyeházán. Elhangzott, hogy Fejér civil szervezetei országos tekintetben is az egyik legaktívabb és legeredményesebb pályázók. Az eseményen jelen volt és köszöntőt mondott Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes, Székesfehérvár országgyűlési képviselője is.

Október 2-án jelennek meg a Nemzeti Együttműködési Alap 2024-es összevont pályázati kiírásai, majd október 16-tól már az egyszerűsített kiírások keretében is folyamodhatnak támogatásért a civil szervezetek. A Városi Civil Alap kiírásai már folyamatban vannak, ennek keretében október 2-ig várják a pályázatokat. 

A „CIVIL INFO – NEA 2024” című országos tájékoztató rendezvény székesfehérvári előadását az Echo Innovációs Műhely, mint a Fejér Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ cím birtokosa szervezte.

Civil tajekoztato 2 ZugorZsuzsanna

A résztvevőket elsőként dr. Zugor Zsuzsanna, az Echo Innovációs Műhely elnöke köszöntötte. Arra kérte a civil szervezeteket, hogy a partnerségre fókuszáljanak, és helyezzenek a korábbinál nagyobb hangsúlyt a tudatos, megvalósítható költségtervezésre. Irodájuk a továbbiakban is rendelkezésre áll, és segíti a civileket a pályázati időszakban személyesen, e-mailben és telefonon egyaránt.

Egy társadalom akkor működik jól, ha minél erősebb a civil rétege. A civilek összefogása erőt ad a társadalom számára – fogalmazott köszöntőjében Pálffy Károly, a Fejér Vármegyei Közgyűlés alelnöke. Hozzátette, a Miniszterelnökség olyan lehetőséget kínál, ami nagyban támogatja a civileket, így velük együtt, közösen tudjuk építeni hazánkat, a vármegyénket és a megyei településeken élőket.

Civil tajekoztato 4 VarghaTamas

A civilek munkája által lesz tele élettel Székesfehérvár és Fejér vármegye! E nélkül üresebb, szegényebb lenne a városunk, vármegyénk – mondta a fórumon Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, miniszterhelyettesArra kérte a civil szervezeteket, hogy éljenek az új pályázati lehetőségekkel.

A köszöntőket követő első előadáson Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárság helyettes államtitkára ismertette az Nemzeti Együttműködési Alap által nyújtott lehetőségeket. Elhangzott, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. honlapján 2023. október 2-án 14.00 órakor nyílnak meg a 2024-es NEA összevont pályázati kiírásai, melyek keretében november 2-ig várják a pályázatokat, míg október 16-a és november 16-a között lehet jelentkezni az egyszerűsített pályázati kiírásokra. A NEA teljes keretösszege közel 14 milliárd forint, ami mintegy 3 milliárd forinttal több a tavalyihoz képest. Egyesületek, alapítványok pályázhatnak gyakorlatilag bármilyen olyan cél megjelölésével, amely értékteremtő és hasznos a társadalomra, különös tekintettel a helyi közösségre nézve.

Civil tajekoztato 5 Szalay Bobrovniczky Vince

A helyettes államtitkár kiemelte: a tavalyi év adatai alapján Fejér vármegye civil szervezetei rendkívül aktívak és nagyon eredményesek is a pályázatok tekintetében. A Vármegyében összességében 2087 civil szervezet működik, ebből 632 alapítványként, a többi pedig egyesületként van bejegyezve. Ez az országban működő civil szervezetek 3,9 %-át teszi ki, ami rendkívül magas arány. Ezt bizonyítja, hogy a megyei átlag a 2,5 %-ot sem éri el. A vármegyei civil szektor összes bevétele legutóbb 35,2 milliárd forint volt, míg pl a hasonló nagyságú és lakosságszámú Veszprém vármegye civiljeinél ez a szám 22 milliárd Ft. Komoly különbség…

Városi Civil Alap új pályázati kiírásai szeptember 1-jén jelentek meg, és október 2-án, délelőtt 10.00 órakor zárulnak. Az 5000 fő feletti településeken székhellyel rendelkező civil szervezetek a Miniszterelnökség által biztosított forrásokra 5 kategóriában: működésre, eszközbeszerzésre, ingatlanfelújításra, gépjármű beszerzésre, programszervezésre és kommunikációs tevékenységre pályázhatnak.

Civil tajekoztato 3

A fórumon szó volt még a 2023. évi összevont, egyszerűsített és normatív pályázatainak tapasztalatairól, a Helyettes Államtitkárság civil területet érintő szakmai programjairól, eseményeiről, továbbá részletes tájékoztató hangzott el a NEA 2024. évi összevont és egyszerűsített pályázatai kiírásairól.

(ÖKK / Media24)