A tavasztól őszig tartó időszakban belső teraszán is várja a vendégeket az egyházmegyei fenntartású Barátok kávézó. A mai terasznyitó sajtótájékoztatón újabb különleges terméket, a közelmúltban rangos elismerésben részesült Prépost sörpárlatból készült Prépost süteményt is bemutatták, az újabb sörpárlat, a Szent Imre mellett.

– A tavasz érkezése minden évben azt a lehetőséget is elhozza, hogy az egykori kolostorban a Barátok kávézó udvara sok olyan dologra adjon lehetőséget, ami kevés helyen érhető el a városban. A hajdani Ferences kolostorhoz tartozott ez az udvar, ami alkalmas arra, hogy az emberek ide betérhessenek és találjanak egy csöndes, nyugodt helyet, ahol meghitten beszélgethetnek, olvashatnak a szabad ég alatt. Szeretettel és örömmel látunk mindenkit, hívő és nem hívő embereket egyaránt. – mondta Spányi Antal fehérvári megyéspüspök.

Baratok kavezo terasz 2 SpanyiA

Róth Péter alpolgármester köszönetét fejezte ki az Egyházmegyei Múzeumnak, amely idén is megnyitja udvarát és lehetőséget biztosít az utca zajától egy kicsit elvonulni. „A turisztikai szezon kezdetén egyre többen látogatnak a belvárosba és egyre mozgalmasabb a Fő utca, ez a hely pedig tökéletes arra, hogy betérjenek a fehérváriak és a környékbeliek, illetve az ide érkező turisták és megkóstolják az itt kapható különlegességeket.”

Baratok kavezo terasz 3 RothP

Tavaly decemberben mutatták be a Prépost sörpárlatot, ami újdonság volt és exkluzivitását az is jelzi, hogy összesen 243 üveg készült belőle. Most pedig bemutatták a Szent Imre sörpárlatot, amit szintén az Agárdi Pálinkafőzde készített.

A Quintessence pálinka- és párlatverseny az egyik legnívósabb megmérettetés Magyarországonemelte ki Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafőzde ügyvezetője. Ezen a versenyen ért el a Prépost sörpárlat ezüst minősítést, ahol több mint 1800 minta között indult és ért el szép helyezést. A most megjelent Szent Imre sörpárlat búzasörből készült és egészen más a karaktere, mint a Prépostnak, amiben ott van a komló, kicsit malátás, kesernyés-édeskés jellegű. A Szent Imre sörpárlat kicsit lendületesebb, fiatalosabb, citrusosabb, de megjelennek a sörre jellemző ízek és illatok is benne.

Baratok kavezo terasz 4 borparlat dijazott

Smohay András az Egyházmegyei Múzeum igazgatója elmondta, hogy a Prépost sörpárlatból már csak néhány palack maradt, a Szent Imre párlat viszont mostantól kapható a Barátok kávézóban, akárcsak a prépost szelet, aminek a tésztájához a Prépost sört használják.

A résztvevők a tájékoztató végén meg is kóstolhatták az új sörpárlatot és süteményt. Mint elhangzott, a sörpárlat a közeli Szent Gellért Hotelben is elérhető.

(Fotó: Mátay Balázs)