Idén is közös tanévnyitót tartottak a székesfehérvári felsőoktatási intézmények, a Kodolányi János Egyetem és az Óbudai Egyetem elsőéves fehérvári hallgatói a Magyar Király előtti téren tettek esküt, és váltak fehérvári polgárrá, majd a városban különböző feladatokat megoldva, Gólyatúrán ismerkedtek Székesfehérvárral.

A Kodolányi János Egyetem és az Óbudai Egyetem két Székesfehérváron jelen lévő karának, az Alba Regia Műszaki és a Keleti Károly Gazdasági Kar hallgatói idén is közös városi felsőoktatási tanévnyitóval indították a 2023/24-es tanévet.

Felsooktatasi tanevnyito23 2 CserPa

Zabos Regina, volt Kodolányis hallgató, a Fehérvár Hangja 2015-ös győztese és Horváth Márk gitáros produkciója után dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a Székesfehérvárt választó egyetemistákat, “azokat is, akik középiskola után itthon maradtak, és azokat is, akik máshonnan érkeztek.” A diákok mellett a két egyetemnek is köszönetet mondott azért, “hogy évről-évre mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél több szakon lehessen minél több fiatalt Fehérvárra hozni egyetemre. Ez közel félezer elsőévest jelent most, ebben az esztendőben.” Beszéde végén az egyetemisták segítségét kérte, hogy a jókedvükkel, mosolyukkal, bulikkal, ötletekkel segítsenek még fiatalosabbá tenni a várost.

Dr. Vizi László Tamás, a Kodolányi János Egyetem megbízott rektora az iskola “egyre patinásabb” múltjáról beszélve elmondta, hogy idén 31. tanévét kezdi, és eddig mintegy 30 000 diplomát adott ki a Kodolányi. Mint kiemelte, az idei év jelentős változásokat hozott az Egyetem életében, tavasztól egy nagyobb konzorcium, az Albensis Tudásközpont “zászlóshajójaként” működik tovább a Kodolányi János Egyetem. A város történelmi emlékeit méltatva “legyenek büszkék arra, hogy Székesfehérvárra járnak, ismerjék meg ennek a városnak a múltját, ismerjék meg a mindennapjait, ismerjék meg az itt élő embereket, mert ez egy vonzó, visszaváró város.” – mondta.

Egy, az Óbudai Egyetemet választó hallgató olyan diplomával rendelkezik majd a képzése végén, hogy “kevesebb mint egy hónap alatt 92-94%-uk elkel” – ismertette az Egyetem képzési eredményeit prof. dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora. Kiemelte, hogy a Keleti Károly Gazdasági Kar az Alba Regia Műszaki Karral együttműködve sikeresen vette át a gazdasági képzéseket Székesfehérváron, és nem csak az alapképzéseket, de az országosan hiánypótló sportközgazdász mesterszakot is integrálni tudták az Óbudai Egyetem képzései közé.

Felsooktatasi tanevnyito23 3

A hagyományoknak megfelelően, a tanulmányaik megkezdésének emlékére a Kodolányi János Egyetem, valamint az Óbudai Egyetem két kara, az Alba Regia Műszaki és a Keleti Károly Gazdasági Kar egy-egy hallgatója kötötte fel az intézmények szalagjait Székesfehérvár Megyei Jogú Város zászlajára, majd az eskü közös elmondása után dr. Cser-Palkovics András polgármester fogadta az új hallgatókat a város polgáraivá.

Az immár fehérvári hallgatókat Dósa Péter, a Székesfehérvári Hallgatói Tanács elnöke köszöntötte, és ismertette az este további menetét. A tanévnyitó után a már szintén hagyományos Gólyatúrára indultak a diákok, ahol a várost bejárva, játékos feladatokkal ismerkedtek Székesfehérvárral.

(ÖKK, fotó: Kiss László)