Az Országos Tisztifőorvos a korábban elrendelt hőségriasztást 2023. augusztus 25-én, pénteken 00.00 órától kezdődően harmadfokúra emelte és 2023. augusztus 28-án, hétfőn 24.00 óráig meghosszabbította. Székesfehérváron is megtette a szükséges intézkedéseket az önkormányzat: összegyűjtve elérhető az ivókutak listája, vízvételre alkalmassá tették a közterületi tűzcsapokat, és klimatizált helyiségek is várják a fehérváriakat a hőségben. A város polgármestere mindenkit arra kér, hogy figyeljünk egymásra, kiemelten a környezetünkben élő idős emberekre, valamint vigyázzunk a háziállatainkra is. A részletes tájékoztató az alábbiakban olvasható.

„Tájékoztatom Székesfehérvár Megyei Jogú Város lakosságát, hogy az Országos Tisztifőorvos a 2023. augusztus 21-én (hétfőn) 14.00 órától 2023. augusztus 24-én (csütörtökön) 24.00 óráig elrendelt másodfokú hőségriasztást 2023. augusztus 25-én (pénteken) 00.00 órától kezdődően harmadfokúra emelte és 2023. augusztus 28-án (hétfőn) 24.00 óráig meghosszabbította.

A hőhullám élettani hatásai: a hő stresszt, napszúrást és hőgutát okoz. Kérem a lakosságot, különösen a betegeket, a 0-14 éves korú gyermekeket és az idősebb korosztályt, hogy kerüljék a szabadban tartózkodást és dolgozást, illetve tartózkodjanak minél többet árnyékban vagy hűvös/klimatizált helyiségben a további információig.

A hőhullám hatásainak csökkentése érdekében az alábbi intézkedéseket tettük: egészségvédelmi ajánlások közzététele, villamos áramszolgáltatás és ivóvízellátás zavartalanságának biztosítása, közkutak működésének biztosítása Székesfehérvár területén.

A Székesfehérvár területén működő ivókutak, vízvételi lehetőségek a városi honlapon megtalálhatóak:
https://www.szekesfehervar.hu/ivokutak 

Reggel hét órától az esti órákig a tűzcsapokra ivásra alkalmas szerkezetek felszerelése:

– Béke tér, Vasútállomás (autóbuszkijáratnál)
– Prohászka O. utca – Kaszap I. utca sarok
– Petőfi S. utca – Kossuth L. utca sarok
– Várkörút – Watthay utca sarok (Brunszvik óvodánál)
– Piac tér – Liszt F. utca sarok

A bárki által igénybe vehető klimatizált, illetőleg hűvös helyiségek:

– Alba Plaza (minden nap nyitvatartási időben, hétfő-kedd-szerda-csütörtök: 7.00-21.00, péntek-szombat 7.00-23.00, vasárnap 7.00-21.00)
Autóbusz-pályaudvar váróterem,
Fehér Palota (minden nap nyitvatartási időben, 6.00-22.00)

Felhívom a munkáltatókat, hogy a munkavállalók hőterhelésének csökkentése érdekében a szükséges intézkedéseket haladéktalanul tegyék meg.

Kérem, hogy az elrendelt intézkedéseken túl az ajánlásokat feltétlenül tartsák be egészségük védelme érdekében!

A várható változásokról a város honlapján (www.szekesfehervar.hu) keresztül haladéktalanul tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot!

dr. Cser-Palkovics András

polgármester”