Márciusban indított online felmérést a zöldenergiáról Magyarország kormánya, hogy 13 fontos kérdésben kikérje a lakosság véleményét. A kérdőívet április 15-éig lehet kitölteni a https://zoldenergia.kormany.hu/ címen. A témában Székesfehérváron tartott sajtótájékoztatót Vejkey Imre országgyűlési képviselő, a KDNP frakcióvezető-helyettese és Róth Péter alpolgármester.

Vejkey Imre tájékoztatójában kiemelte, hogy az Orbán Viktor vezette polgári kormány számára nagyon fontos az emberek véleménye, így azt minden kiemelt témában kikéri. Nem kivétel ez alól a zöldenergia kérdése sem, ezért indult el a Közös ügyünk a zöldenergia – online párbeszéd, egy kérdőív formájában. „A teremtett világ védelmét mi fontosnak tartjuk, ezért mondjuk azt, hogy a zöldenergia a jövő, ezért teszünk meg mindent azért, hogy élen járjunk a zöldenergia termelésében és tárolásában. A polgári kormány hozta el azt a sikeres gazdasági stratégiát, amellyel győztesek leszünk és megnyerjük a 21. századot. Ehhez zöld energiát kell termelni és azt el kell tárolni, továbbá szükség van a legszigorúbb környezetvédelmi szabályok bevezetésére és a munkahelyek megvédésére. A magyar gazdaság jövője most dől el! Ugyanis most dől el, hogy hogyan alakulnak ki Európa zöldipari központjai. Ehhez óriási magánberuházásokra van szükség.

Zold konzi staj2 VejkeyImre

A kormány álláspontja: zöld energia igen, zöld ideológia azonban nem! Mi, magyarok, egyszerűen csak tiszta, egészséges és természetes világot akarunk a teremtés rendje szerint. A sikeres és sikertelen nemzetek közötti választóvonal a megtermelt energia tárolásának mezsgyéje lesz. Mi, magyarok egy új világgazdasági korszak technológiai éllovasai lehetünk, 150 éve nem nyílt meg előttünk ilyen lehetőség. Minden feltétel adott a sikerhez, csak továbbra is bátor és felkészült országvezetésre, helyi és országos vezetőkre van szükség! Mi Magyarországot a legmodernebb keleti és nyugati technológiák találkozóhelyévé tesszük.” – mondta az országgyűlési képviselő.

Vejkey Imre hozzátette azt is, hogy Magyarországot a legmodernebb keleti és nyugati technológia találkozóhelyévé teszik. Az ország ma ezért egyszerre bajnoka az összekapcsolódásnak, a zöldenergiának és az új ipari technológiáknak. Ez a stratégia húzza felfelé a magyar gazdaságot a következő 15-20 évben, ezért lesz továbbra is mindenkinek munkája, erre kapcsolódnak rá a szakmunkás iskolák és az egyetemek. „Erősek, gazdagok és zöldek leszünk, és az ellenfeleink is, de ők az irigységtől. A zöld energia kérdéskörében (is) a baloldal valójában a külföld fizetett lobbistája. Csak beszél a zöld ügyekről, de eddig nem tett érte semmit, ugyanakkor munkanélkülivé tenné a ​kb. 700 ezer, autógyárban dolgozó honfitársunkat. Az energiatárolással összefüggő beruházásokért ádáz harc folyik a világban. Minden ország versenyt fut azért, hogy nála legyenek a jövőt jelentő, új ipari technológiák.​ Azok, akik a dollárbaloldalt fizetik, azt szeretnék, hogy ezek a beruházások ne Magyarországon valósuljanak meg.​”

Zold konzi staj1 RothPeter

Székesfehérvár alpolgármestere, Róth Péter a cselekvés fontosságát emelte ki: „A környezetvédelemről és a zöld technológiák bevezetéséről nem beszélni kell, hanem Cselekedni! Önkormányzatunk büszke arra, hogy az elmúlt években a tulajdonában álló épületekre – iskolákra, óvodákra, sőt, a Polgármesteri Hivatalra is a felújítást követően – napelemeket szereltetett fel. Az első lépéseket megtettük, a következő évtized legnagyobb kihívására szeretném azonban felhívni a figyelmet, ami a 7. pontja a zöld konzultációnak: a kisközösségi energiatermelés, tárolás és megosztás kérdése. Székesfehérvár városa és Önkormányzata ez ügyben is nyitott a párbeszédre a gazdasági élet szereplőivel és a lakossággal is, legyen szó akár a városrészi energiamegosztási lehetőségeiről, amely városunk tekintetében igen jelentős is lehet. Úgy vélem, a következő évek nagy kihívása lesz ez. 

Zold konz1

Az online felmérés – amelynek kitöltése néhány percet vesz csak igénybe-  a https://zoldenergia.kormany.hu oldalon tölthető ki 2024. április 15-ig.