A képző-, nép- és iparművészet; fotó, film és a médiakommunikáció kategóriákban nevezett alkotásokból rendezett kiállítás megnyitójával kezdődik az idei Fehérvári Diáknapok április 16-án, kedden 17 órakor az SZKKK Fürdő sori épületében, a színpadi kategóriák bemutatói pedig szerdától szombatig tartanak, különböző helyszíneken.

A város huszonegy általános- és középfokú oktatási intézménye csatlakozott az idei Fehérvári Diáknapokhoz, hétszáztizenegy résztvevővel: április 16–20. között a diákok tizenkét művészeti kategóriában, több mint háromszáz produkcióval és alkotással mérik össze tudásukat.

A rendezvénysorozat a Diáknapok kiállításával indul április 16-án, kedden 17 órakor az SZKKK Fürdő sori épületében. A képző-, nép- és iparművészeti alkotások zsűrizésén a két ítész, Szolnoki Szabolcs festőművész és Németh Orsi ékszertervező, ékszerkészítő elismeréssel szólt a diákok munkáiról, az azokban megvalósuló ötletekről, az alkotások aprólékos, igényes kidolgozottságáról. A fotó, film, új vizuális kísérleti műfajok kategóriában nevezett alkotásokat Csákvári Géza filmkritikus és Jaksa Bálint fotós, filmes minősítette, a médiakommunikáció kategóriában pedig Azurák Csaba riporter, műsorvezető és Varga Gábor Farkas tervezőgrafikus, képzőművész bírálták el a benyújtott alkotásokat. A kiállítás április 23-ig látogatható az intézmény nyitvatartási idejében.

A szerdai nap a színjátszóké: a diákszínpad kategória előadásai 10.00–13.15 óra között zajlanak a Táncházban. Shakespeare Rómeó és Júliájának részletei, Arany János Toldija, John Hughes Nulladik óra című műve, a Halhatatlanságra vágyó királyfi című népmese és Matuz János Jelenetek Imre herceg életéből című alkotása látható a diákok előadásában, a produkciókat Nagy Katica és Kovács Tamás színművészek, valamint Czukor Balázs rendező értékeli.

A csütörtök könnyűzenével indul: a zenészek, énekesek 9.00–18.30 óra között a Petőfi Kultúrtanszék színpadán mutatják meg tudásukat a közönségnek és a zsűrinek, Orsovai Reni énekes-dalszerzőnek, Orosz Mihály zeneszerzőnek és Csóka Péter zenésznek. A felhozatal nagyon színes: klasszikus Beatles-daloktól Charlie slágerein át Adele-ig és Billie Eilish-ig terjed, és természetesen saját szerzemények is elhangzanak majd a nap során.

Ugyancsak csütörtökön, 10.00–13.35 óra között állnak a zsűri és a közönség elé vers- és prózamondók a Táncházban. Az ifjú előadók produkcióit színházi emberek, Ladányi Júlia és Ács Tamás színművészek, valamint Farkas Angéla versmondó bírálják el. A kategóriában a klasszikus költők, Petőfi, Radnóti vagy József Attila mellett népszerű kortárs szerzőktől, Varró Dánieltől, Karafiáth Orsolyától és Kálnay Adéltól is választottak műveket a diákok, és saját szerzeményt is az ítészek elé visznek.

Pénteken újabb helyszín kapcsolódik be a Diáknapokba: a szólóének – társasének – kórus kategória a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnáziumban zajlik 10.00–13.15 óra között. A diákok előadásában többek között Kodály, Bartók, Mozart, Schubert, Monteverdi és Purcell művei csendülnek fel, a produkciókat Kurucz Gergely karnagy és Rezsnyák Róbert operaénekes minősíti.

A Sótájm helyszíne a Táncház lesz pénteken 10.00–12.00 óra között – ebben a kategóriában a zsűrinek huszonegy produkciót, zömében táncokat kell minősítenie, így a döntnökök is táncos műfajból jönnek: Barta Viktória koreográfus, rendező, Kugler Zsolt táncos, koreográfus és Molnár Hajnalka táncpedagógus előtt mutatkoznak be a fiatalok.

A legtöbb nevezés a vers- és prózaírás kategóriában érkezett, ezek alkotói pénteken 14.00–16.00 óra között konzultálhatnak a zsűrivel, Sohonyai Edit és Hercz Júlia írókkal az SZKKK Fürdő sori épületének 104-es termében. Ugyanekkor, ugyanide várja a honismeret kategóriában született dolgozatok szerzőit a két zsűritag, Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója és Smohay András, az Egyházmegyei Múzeum igazgatója.

Szombaton 10.00–13.00 óra között a komolyzenészek állnak a közönség és a zsűri elé a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnáziumban, a produkciókat Stróbl-Kónya Judit zenepedagógus, Dobri Dániel zeneszerző és Szőcs Henrik zongoraművész véleményezi. Többek között Bach, Chopin, Liszt, Bartók művei csendülnek fel a kategória műsorában, de a diákok kortárs szerzők darabjai közül is választottak.

A népzenei és néptáncos kategória helyszíne mi más is lehetne, mint a Táncház; a kisebb-nagyobb csoportok és szólisták szombaton 10.00–12.30 között mutatják be produkcióikat a közönség és a zsűri, Páll Éva népzenész, népdalénekes; Nádasdy Fanni népdalénekes és Sáfrán Balázs táncművész előtt.

A versenykategóriák zsűrije az arra érdemes produkciókat arany, ezüst, illetve bronz fokozatú oklevelekkel ismeri el. A legkiemelkedőbb produkciók és alkotások kategóriadíjat, illetve különdíjat kapnak, a város díjait a legjobb általános és középiskola veheti át, gazdára talál a közönségdíj, valamint a fesztiváldíj is. A pontszámítási rendszerben az iskolák produkciói által elért pontszámot a benevezett produkciók számához arányosítják, így a fesztiváldíjat a legeredményesebb iskola viheti haza.

A rendezvények mindenki számára nyitottak és ingyenesek: a szervezők és a színpadra lépők várják a nézőtérre barátaikat, családtagjaikat és valamennyi érdeklődőt. A részletes program, a fellépési sorrendek a www.diaknapok.hu honlapon olvashatók.

(SZKKK)