Székesfehérvár német testvérvárosából, Schwäbisch Gmündből érkezett vendégeket fogadott dr. Cser-Palkovics András polgármester pénteken a Városházán. A 16 fős csoport tagjai csütörtöktől jövő keddig tartózkodnak Székesfehérváron, ismerkednek a várossal és környékével, illetve részt vesznek a Királyi Napok programjain.

Az 1991-ben megalakult Székesfehérvár – Schwäbisch Gmünd Baráti Kör és a Schwäbisch Gmünd-i Testvérvárosi Egyesület rendszeres látogatás révén tartja egymással a kapcsolatot. A szép hagyomány folytatásaként a fehérváriak idén is fogadták a német partnerszervezettől jött vendégeket.

A 16 fős német csoport augusztus 17-én, csütörtökön, vonattal érkezett Székesfehérvárra. A város polgármestere, dr. Cser-Palkovics András pénteken délelőtt a Városháza Dísztermében köszöntötte a vendégeket. Mint fogalmazott, fantasztikus az a testvérvárosi kapcsolat, amely már évtizedek óta fennáll a két város között. Ennek egyik oka, hogy nem csak a polgármesteri és városvezető, hanem civil szinten is nagyon jó, baráti viszonyt ápolnak.

SchwabischGmund23 2

Dr. Cser-Palkovics András arról beszélt, hogy a Királyi Napok mindig nagyon szép ünnepi időszaka Székesfehérvárnak. A polgármester röviden bemutatta a vendégeknek a város és a Díszterem történelmét, történetét. Mint fogalmazott, a fehérváriak nagyon büszkék a Schwäbisch Gmünd-del kialakított barátságra, és nagy öröm, hogy a partnerek kölcsönösen sokat tapasztalhatnak, tanulhatnak egymástól. A városvezető jó időtöltést kívánt a vendégeknek Székesfehérváron.

Clemes Weller, a német delegáció vezetője, a Schwäbisch Gmünd-i Testvérvárosi Egyesület vezetőségi tagja köszönetét fejezte ki a városok között kialakult partneri kapcsolatért, ami 32 éve megszakítás nélkül fennáll. Mint mondta, nagyra értékelik Székesfehérvár gazdag történelmi múltját és kultúráját. A schwäbisch gmündiek a városukban naponta találkoznak olyan köztéri tárgyakkal, melyek Fehérvárra emlékeztetik őket, többek között náluk is van egy, a fehérvárihoz hasonló virágóra. Clemes Weller hangsúlyozta, hogy mindannyian a részei vagyunk a nagy európai családnak, Székesfehérvár és Schwäbisch Gmünd barátsága pedig fontos építőköve az európai békének és az összetartozásnak.

A német vendégek augusztus 22-ig maradnak Magyarországon. Ismerkednek Székesfehérvár és környékének nevezetességeivel, részt vesznek a Királyi Napokon és ellátogatnak Veszprémbe, a 2023-as Európa Kulturális Fővárosába.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)