A Székesfehérvári Szakképzési Centrum valamennyi intézménye bemutatkozott szerdán délután az idei Szakmák Utcáján. A nap során a diákok és a szülők megismerkedhettek az iskolák képzési profiljával, valamint a duális képzésben résztvevő cégek munkájával.

A Szakmák Utcáját először 2019-ben rendezte meg a Székesfehérvári Szakképzési Centrum, majd a járványidőszak után most indult útjára újra a pályaorientációs rendezvény. Az SZFSZC célja, hogy a nap során bemutassa intézményei képzési profilját, a diákok és szüleik, vagy akár a felnőttképzés iránt érdeklődők pedig megismerkedhessenek a városban tanulható szakmákkal. Az esős időjárás miatt a kiállítók nagy része a Székesfehérvári SZC Széchenyi István Műszaki Technikum tornacsarnokában mutatkozott be.

Többek között lehetett gyalulni és csiszolni az asztalosokkal, ampert mérni a villanyszerelőkkel, de akár a mikroszkóp használatát is elsajátíthatták az érdeklődők a környezetvédelmi szakképzésben résztvevőkkel. Az egészségügyi képzés standjánál az újraélesztéssel és az elsősegélynyújtással ismerkedhettek meg a diákok, de a kozmetikus, valamint a pénzügy és számvitel szakok is bemutatkoztak. A duális partnerek között képviseltette magát többek között az Emerson, a Fejér Vármegyei Kormányhivatal, a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház és a Fejér Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara is.

Szakmak utcaja24 3

Az ünnepélyes megnyitón Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte a résztvevőket a város nevében. Megköszönte a Székesfehérvári Szakképzési Centrumnak, hogy ismét megszervezte a Szakmák Utcáját. „Nem győzzük felhívni a figyelmet arra, hogy milyen komoly minőségű munkát végeznek a szakképző intézmények Székesfehérváron. Szinte valamennyi szakma elérhető városunkban, ahol felkészült igazgatók, tanárok oktatják és nevelik a fiatalokat.” – fogalmazott Mészáros Attila, aki kiemelte a duális képzés fontosságát, melynek keretében sikeres cégeknél, vállalatoknál dolgozhatnak a diákok. Az alpolgármester mindenkinek azt kívánta: találja meg a számára kedves szakmát.

Szépvölgyi Emese, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgató-helyettese köszöntőjében arról beszélt, ugyan ez a harmadik alkalom, amikor megrendezik a Szakmák Utcáját, azonban mégis valaminek a kezdete a rendezvény. Most először fordult elő ugyanis, hogy mind az intézmények, mind a duális partnerek, mind a diákok egy helyen találkozhatnak egymással, megkönnyítve ezzel a pályaválasztást. Kiemelte, hogy a diákok élményszerű, interaktív módon ismerkedhetnek meg a választható szakmákkal, ami jó alapot adhat a későbbi döntéshez.

A megnyitó után az intézmények különböző bemutatókat tartottak a tornacsarnokban, ahol nagyobb közönség is láthatta a produkciókat. A délután során óriás társas, harcművészeti bemutató is szórakoztatta a fiatalokat, az estét pedig Rekop György stand-up előadása, a Bruno x Spacc formáció, a Varning DJ, Király Viktor, valamint DR. BRS zárja.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)