Február 1-jétől Székesfehérváron is elindult a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok gyűjtése. Az új rendszert fokozatosan vezetik be, a Depónia Nonprofit Kft. pedig már el is kezdte a gyűjtőedények kiosztását a program első ütemében résztvevő 10.000 háztartásnak. Pénteken délelőtt a Városháza Dísztermében a közös képviselők és az önkormányzati képviselőknek tartottak tájékoztatót a gyűjtésről.

A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. országszerte 14 városban indította el a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok házhoz menő gyűjtését. Az új rendszert az Európai Uniós előírásoknak megfelelően vezették be, hiszen az idei évtől kötelező a biohulladékok elkülönített gyűjtése, 2035-ig pedig a hulladékok 65%-át kell újrahasznosítani. Ahhoz, hogy ez a cél elérhető legyen, a MOHU fokozatosan vezeti be a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok gyűjtést, Székesfehérváron egyelőre mintegy 10.000 háztartásban, ami 24.000 embert érint. Először a Palotavárosban, a Szedreskerti lakónegyedben és a Tóvárosban kerülnek kiosztásra a gyűjtéshez szükséges ötliteres edények. Annak érdekében, hogy az információ minél több lakoshoz eljusson, a Depónia Nonprofit Kft. és a MOHU közös tájékoztatót szervezett a Városháza Dísztermében, ahol a közös képviselőknek és az önkormányzati képviselőknek számoltak be az új rendszerről.

„Nagyon fontos, hogy egy ilyen új, induló szolgáltatás sikeres legyen, ezért hívtuk össze a mai találkozót.”–fogalmazott Steigerwald Tibor, a Depónia Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki elmondta, hogy miután komoly üzemi tapasztalat nincs a témában, nagy munka volt kialakítani azt a rendszert, amit a MOHU Magyarországon 14 városban, köztük Székesfehérváron is elindított. „Bevezetjük most, ahogy a legjobbnak gondoljuk, de sok ponton lehet a későbbiekben változtatás, amennyiben az indokolt.” – tájékoztatta az önkormányzati képviselőket és a közös képviselőket az ügyvezető. A tapasztalatok szerint egyébként hétről hétre egyre magasabb a barna tárolókba helyezett hulladék mennyisége, ami annak fényében is jó tendencia, hogy a gyűjtőedények még nem minden háztartásba kerültek ki. Steigerwald Tibor kiemelte, hogy február 20-ig mind a 10.000 érintett háztartás megkapja a gyűjtőedényét. Az ügyvezető arra a fontos tényre is felhívta a figyelmet, miszerint sokak szerint felesleges külön gyűjteni a hulladékot, hiszen a kukások úgyis összeöntik: a Depónia egy olyan cég, ami nem esik ebbe a hibába. Gyűjtsék külön a hulladékot, jó helyre fog kerülni, nem a lerakóba, hanem újrahasznosításra.

MOHU tajek24 1

„Látjuk és érzékeljük, hogy jelentős változások vannak a hulladékgazdálkodás kérdéskörében.” – kezdte köszöntőjét dr. Cser-Palkovics András polgármester, aki emlékeztette a résztvevőket, hogy a hulladékszállítás feladata a várostól az államhoz került, azonban Székesfehérváron ez érdemben azért sem okozott változást, mivel ezt a közszolgáltatást továbbra is a 100%-ban önkormányzati tulajdonú cégek, a Depónia Nonprofit Kft. és a Continus Nova Kft. végzik el helyben. Újdonság azonban, hogy a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. a Depóniával együttműködésben elkezdi konyhai zöld- és ételhulladék házhoz menő gyűjtését. A polgármester hangsúlyozta, hogy a gyűjtőedények használata egyelőre nem kényszerként, hanem lehetőségként jelenik meg a székesfehérvári háztartásokban, ami lehetőség ad arra, hogy kipróbálhassák ezt a módszert.

„Az a cél, hogy minél kevesebb hulladék kerüljön a lerakóba, viszont ez újabb feladatokat ró mindenkire, legyen az közszolgáltató, vagy magánszemély. (…) Azt kérem, hogy most még ne a kötelezettséget, hanem a lehetőséget lássuk ebben.” – fogalmazott dr. Cser-Palkovics András, hozzátéve, hogy ebben az időszakban előjöhetnek olyan kérdések, melyek megválaszolásával az Európai Uniós kötelezettség dátuma – 2035-ig a települési hulladékok mintegy 65%-át újrahasznosítani kell – előtt egy hatékonyan működő rendszer alakulhat ki. Külön köszönte a Depónia és a MOHU munkáját, akik remek szakmai és emberi kapcsolatban dolgozták ki a programot.

Borsfay-Horváth Judit, a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. termék és anyagáram vezetője elmondta, hogy a MOHU célja és kötelezettsége, hogy országosan egységes szolgáltatást tudjon kialakítani annak okán, hogy minél magasabb arányban tudják feldolgozni a hulladékokat. Borsfay-Horváth Judit beszámolója szerint folyamatosan gyűjtik a tapasztalatokat, megvizsgálták több ország megoldásait és ezek szerint szeretnék kialakítani a megfelelően működő modellt. Hozzátette, hogy a begyűjtött hulladék biogáz előállító üzemekben kerül felhasználásra, ahol hőt, villamosenergiát szeretnénk előállítani. A maradékból komposzt, a későbbiekben pedig akár virágföld is készülhet.

MOHU tajek24 3

Dr. Kurdi Róbert egyetemi docens, a Pannon Egyetem dékánhelyettese „A jövő nyersanyaga a kukában van” címmel tartott előadást a megjelenteknek. Bemutatta több ország gyakorlatait, számadatokkal támasztotta alá a hulladékgazdálkodás megreformálásának szükségességét. A dékánhelyettes prezentációjában hangsúlyozta: a lakosság elsősorban azzal tud segíteni, ha nem keletkezik hulladék.

Az zöld konyhai- és élelmiszerhulladék gyűjtéséről részletesen is beszámoltak. Az erről szól beszámolót ide kattintva olvashatják.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)