A Szent István Király Múzeum Rendházépületében pénteken délelőtt mutatták be Pákh Imre Munkácsy-gyűjteményének legújabb darabját. A Szerelmi dal című alkotást Munkácsy Mihály az 1880-as évek második felében festette a kosztümös zsánerjelenetekből álló képsorozata részeként. A festményt a Munkácsy Székesfehérváron kiállítás részeként január 14-ig láthatják az érdeklődők.

A Munkácsy Székesfehérváron – Válogatás Pákh Imre gyűjteményéből című kiállítás szeptember közepén nyílt meg a Szent István Király Múzeum Rendházépületében. A kiállítást máig több mint tizenkétezren keresték fel. A tárlat most egy újabb festménnyel bővült, amely Pákh Imre műgyűjtő szerint igazi kuriózum Munkácsy Mihály életművében. A Szerelmi dal című festmény a Ballada mellett kapott helyet a kiállítótérben, melynek több oka is van. Mindkét festmény része annak az 1886 és 1888 között készült kosztümös zsánerjelenetekből álló képsorozatnak, melyben Munkácsy a női alakokat lírai jelenetek főszereplőiként, hímzőráma fölé hajolva, vagy valamilyen hangszeren játszva, valamennyi képen azonos környezetben jeleníti meg. További érdekesség, hogy Pákh Imre amerikai-magyar üzletember három évtizede a gyűjteménye első darabjaként a Balladát vásárolta meg, így mostantól egymás mellett látható a gyűjtemény legelső és legfrissebb darabja a Rendház kiállítóterében.

„Nagy esemény ez mind múzeum, mind a város kulturális életében. Advent idején napról napra tapasztaljuk, hogy nem csak a vásárban vannak jelen a látogatók, hanem egyúttal meglátogatják a Munkácsy-kiállítást is.” – fogalmazott Lehrner Zsolt alpolgármester a festmény ünnepélyes bemutatóján. Külön köszönte Fásy Ádámnak, a Munkácsy Alapítvány elnökének, hogy először Székesfehérváron mutatják be a művet. Arra biztatta az érdeklődőket, hogy látogassák meg a kiállítást, hiszen páratlan kulturális élményben lehet részük.

Munkacsy uj festmeny2

Fásy Ádám, a Munkácsy Alapítvány elnöke elmondta: az elmúlt 18 év bebizonyította, hogy a magyarok milyen értéket képviselnek a világban. Az elnök véleménye szerint Munkácsy Mihály igazi világsztár, akinek, ha a művészetét az emberek közé viszik, arra mindig lesz érdeklődő közönség. Bejelentette, hogy minden bizonnyal Székesfehérváron köszönthetik majd a kiállítás ötmilliomodik látogatóját is, ami egy igazán különleges szám. A kiállítás azért is különleges, mert Munkácsy Mihály egész életét bemutatja – hangsúlyozta Fásy Ádám, aki büszke az alapítvány eddig elért eredményeire, valamint megköszönte a város és a múzeum részéről a befogadókészséget.

„Elmondhatjuk, hogy a kiállítás legelső és legutóbbi darabja egymás mellett került kiállításra.” – kezdte köszöntőjét Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum főigazgatója. Örömmel jelentette be, hogy már eddig is közel tizenkétezer látogató kereste fel a kiállítást, ami ennyire rövid idő alatt óriási teljesítmény. „Nagyon nagy az érdeklődés, az emberek nagyon szeretik Munkácsyt, ha pedig festészetről van szó, az ő neve megkerülhetetlen.” – nyilatkozott Pokrovenszki Krisztián, aki mindenkit arra biztatott, hogy látogasson el a múzeumba és csodálja meg a kiállított alkotásokat.

A Munkácsy-kiállítás 2024. január 14-ig, hétfőtől vasárnapig 9 és 19 óra között látogatható a Szent István Király Múzeum Rendház épületében. A jegyárakról és további részletekről a Szent István Király Múzeum honlapján tájékozódhatnak.

(SZIKM, fotó: Simon Erika)