Auschwitz-túlélők visszaemlékezései alapján készült képzőművészeti alkotásokból nyílik kiállítás február 6-án, kedden 11.30 órakor az Aranybulla Könyvtárban. „A művészet az elmondhatatlan tolmácsa” című tárlatban összekapcsolódik az elfogadhatatlan múltat cipelő generáció, valamint a 21. században élő fiatalok világa.

A kiállítás a Zachor Alapítvány kezdeményezésére, a Dél-kaliforniai Egyetem USC Soá Alapítványával együttműködve jött létre. Hagyományosan minden évben hirdetnek művészeti pályázatot felső tagozatos és középiskolás tanulók számára január 27-e, az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor felszabadulásának évfordulója alkalmából. A felállított molinókon diákok egyedi képzőművészeti alkotásai – rajzok, festmények, montázsok – láthatók, melyeket holokauszt túlélőkkel és szemtanúkkal készített beszélgetések inspirálták. A videóinterjúkat a molinókon lévő QR-kódok beolvasásával, digitális eszközökön nézhetik meg az érdeklődők, illetve láthatóak a túlélők fotói és életrajzai is.

A február 6-án, kedden 11.30 órakor kezdődő megnyitón beszédet mond Lőrinczy Barbara, a Zachor Alapítvány képviselője, a tárlatot dr. Gergely Anna muzeológus, történész nyitja meg, közreműködnek a Zentai Úti Általános Iskola tanulói. Az interaktív, utazó kiállítás 2024. március 1-jéig látogatható az Aranybulla Könyvtárban.

(ÖKK)