Elkészült a városi uszoda energetikai felújításának, illetve a szaunarészleg bővítésének a terve, amit a Városfejlesztési Kft. szakemberei terveztek meg az üzemeltető Városgondnokság megrendelésére. Az uszoda 1989-es átadása óta jelentős felújításon még nem esett át. A város üzemeltetési szempontból legdrágább létesítménye évente 850 millió forintból működik, ami jelentősen csökkenne egy átfogó felújítás után.

Több mint fél évig dolgoztak a felújítási terveken a Városgondnokság és a Székesfehérvári Városfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. szakemberei – L. Miha Emőke, Havasi János, Imrefi Szilvia, Fendle Noémi és Sajtos Csongor – közösen. A teljes energetikai felújításon túl komoly funkcióbővítést is tartalmaz a csütörtökön bemutatott terv. A jelenlegi szaunarészt megnövelik, ahol infraszauna, gőzkabin, bio szauna, finn szauna és tepidárium is helyet kap egy nagy pihenőtérrel és csobbanómedencével, illetve zuhanyzókkal együtt.

Uszoda feluj terv2

Bízom abban, hogy a teljes felújítást, ami minden részét érinti az uszodának, minél hamarabb el tudjuk kezdeni – mondta dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere. Mint kiemelte, a felújítással párhuzamosan a strandon épül még egy élménymedence, és megtart az uszoda mellett egy akkora területet a város, ahol később lehetőség lesz bővíteni is a Csitáry G. Emil Uszodát. „Most a legfontosabb, hogy a kivitelezés közbeszerzési eljárásához szükséges tervdokumentáció elkészüljön. A szakemberek becslése szerint 3,5 és 4 milliárd forint közötti költséggel lehet megvalósítani a teljes felújítást. Ennek biztosan lesz önerőigénye az önkormányzat részéről, amire Fehérvár költségvetési helyzete szerencsére lehetőséget ad, de szeretnénk pályázati forrást is bevonni a felújításhoz.”

Megnyitása óta a gondos karbantartáson kívül nem esett át komoly felújításon a városi uszoda, ami mára elengedhetetlenné vált – mondta Bozai István városgondnok. „Tavaly a közvilágítás korszerűsítésével mintegy 700 millió forinttal sikerült csökkenteni a fenntartási költségeket, és az uszoda felújítása után is hasonló nagyságrendű költségmegtakarítást szeretnénk elérni.”

Uszoda feluj terv3

Az épület kinézete – az eredeti tervezőkkel egyeztetve – alapvetően nem változik majd, de teljes energetikai felújítás és építészeti belső átalakítás is lesz a szaunavilág bővítéséhez. Ennek területét háromszorosára növelik és újragondolták a földszinti aula büfé körüli részét, hogy az elérhető legyen a szaunáktól is. A főbejáratnál lift épül, ami a medencetérbe vezet.

A medencetér több mint 3750 négyzetméter, és itt a padlófűtési rendszer újraépítéséhez az egész részt szerkezetig visszabontják majd. A teljes kivitelezési költség a jelenlegi számítás alapján mintegy 3,7 milliárd forint lenne és egy évet vennének igénybe a munkálatok – hangzott el a csütörtöki sajtótájékoztatón.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)