Immár 31 éve hagyományosan Szent István ünnepéhez kapcsolódóan rendezik meg Székesfehérvár legnagyobb kiterjedésű városrészében az Öreghegyi Mulatságot. Az idén is voltak a borlovagrendek felvonulása és díjátadója, valamint a kenyéráldás mellett gyerekprogramok, zenés, táncos szórakoztató műsorok, miként utcabál is várta a vendégeket a Bory téren.

Az idei program is immár hagyományos gesztussal kezdődött: ünnepélyesen megkoszorúzták Nagy Benedek „A szőlőműves” című, 2014-ben felavatott szobrát. A Bory téren a színpadon elsőként a gyerekek egyik kedvence, a Pitypang zenekar muzsikált és hívta énekelni, táncolni a közönséget, és kézműves foglalkozások is várták az ifjabb korosztályt a fák alatt. Ahogyan tavaly, úgy idén is helyet adott a rendezvény a jótékonysági süteményvásárnak, amelynek bevételéből a Guillain-Barrè szindrómában szenvedő fehérvári kisfiú, Major Zsombor gyógyulását, rehabilitációját támogatták azok, akik itt vásároltak.

OreghegyiMulatsag23 2

Az öreghegyi program elmaradhatatlan részeként sor került a borlovagrendek hagyományos felvonulására, bemutatkozása is. A rendezvényen Róth Péter alpolgármester, Östör Annamária és Horváth Miklós Csaba önkormányzati képviselők köszöntötték az ünneplőket, majd a bort és az új kenyeret Tornyai Gábor plébános áldotta meg.

Mi, öreghegyiek, most már három évtizede Szent István ünnepének előestéjét itt töltjük a Bory-várnál, és három jó okunk is van erre. Jó idő ez az ünnepre, hiszen a gabona aratása véget ért, az új búzából új liszt, az új lisztből új kenyér lett, és évről évre Ervin atya, majd Gábor atya eljött ide és megáldotta az új kenyeret. A szüret kapujában vagyunk, és a borrendeknek még van idejük eljönni hozzánk és bemutatni, hogy az elmúlt évben mi mindent tettek, milyen jó borokat készítettek. Külön büszkeség, hogy Öreghegyen van olyan szőlősgazda, aki minőségi, díjnyertes bort állít elő – külön köszönet érte.” – mondta köszöntőjében Róth Péter alpolgármester.

OreghegyiMulatsag23 3

Székesfehérváron az államalapító Szent István királyunkat is ünnepeljük, aki olyan örökséget, olyan értékeket hagyott ránk, amivel jól kell sáfárkodnunk, és át is kell adnunk a következő generációnak úgy, ahogy ő is megtette ezt. Légy türelmes, légy szelíd, de légy erős is.” – zárta köszöntőjét Székesfehérvár alpolgármestere Szent István intelmeivel, és kívánt szép ünnepet az öreghegyieknek.

Östör Annamária, a városrész önkormányzati képviselője köszöntőjében megemlékezett Tóth Istvánról, az Öreghegyi Közösségi Ház legendás igazgatójáról, akinek kezdeményezésére elindult az Öreghegyi Mulatság rendezvénysorozata Szent István ünnepének előestéjén. Elmondta, hogy az idei mulatság műsorát nagy szeretettel készítették a rendezvény vendégeinek azzal a szándékkal, hogy idén is minden korosztály megtalálja a kedvére való programot.

OreghegyiMulatsag23 6

A rendezvény keretében került sor az Öreghegy bora cím átadására is, amit idén 2022-es rajnai rizlingjével Lepsényi Miklós érdemelt ki. A mulatságon a vendégek megkóstolhatták a legjobb Fejér vármegyei borokat is: az egyetlen „vármegye bora” kategóriagyőztes, 2021-es Paulus Selection Ezerjót, a legjobb fehérbort (Paulus Molnár Borház – Paulus Icewine Selection 2021), a legjobb rozébort (Geszler Családi Pincészet – Gyöngyöző Rozé 2022), valamint a legjobb vörösbort (Etyeki Kúria – Pinot Noir 2020).

A színpadon ezután újra szórakoztató, zenés műsorok következtek: a Step and Style Táncstúdió táncbemutatója után ifjú énekeseket hallhattak a jelenlévők, az Országos Musical & Operett Kurzus gálaműsorában jól ismert dallamok hangzottak el. Este a „szving hercege”, azaz Gájer Bálint érkezett a Bory térre.

OreghegyiMulatsag23 5

A rendezvényt utcabál zárja a Chameleon zenekarral és éjfélkor fény-lézer show-val, majd az Il Silenzio hangjaival ér véget a 31. Öreghegyi Mulatság.

(Media24 / ÖKK/ Gáspár Péter)