Székesfehérvár lesz a házigazdája idén a Ciszterencia című rendezvények, ami a négy magyarországi ciszterci iskola öregdiákjainak és tanárainak országos találkozója. Március 9-én, szombaton izgalmas programokkal, egykori diákok előadásaival, kiállítással, irodalmi esttel, baráti találkozásokkal várják a résztvevőket Pécsről, Budáról, Egerből és Fehérvárról.

A 2024-es székesfehérvári Ciszterenciát Mindenhol összetartozunk! mottóval rendezik meg, ami arra utal, hogy a hagyományok, a hit, a tudás és az emlékek áthidalják a földrajzi távolságokat és összekovácsolják a négy hazai cisztercis gimnázium egykori és mostani közösségét. Kiváló alkalom ez arra, hogy az öregdiákok elmeséljék, milyen értékeket, tudást, lelkületet kaptak egykor és hogyan kamatoztatták mindezt a való életben, hova jutottak az iskolapadból mostanáig. Mindamellett, hogy a Ciszterencia szakmai rendezvény, lesz lehetőség a beszélgetésre, a nosztalgiázásra és a lelki feltöltődésre is.

Az egész napos programon rövid előadást tart többek között Bartók András biztonságpolitikai szakember, Cserkuthy Hanna divattervező és Kalmár Tibor médiaszakember. Szó esik majd divatról, sörfőzésről, vallásról, egészségről és az örök életről is. A szervezők emellett színes szabadidős programokkal, öregdiákok és tanárok alkotásaiból készülő kiállítással, Ötvös András irodalmi esttel várják az érdeklődőket.

(ÖKK)