A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ a 2023/2024-es tanévben ismét megrendezi a Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Versenyt Fejér vármegyei iskolai, vagy iskolán kívüli csoportok és szólisták számára 6-tól 24 éves korig. A jelentkezési határidő 2023. december 15., péntek.

A népdaléneklés, a népzene egész Fejérben, és annak székhelyén, Székesfehérváron is nagyon népszerű, a műfajt művelő fiatalok rendszeresen szép eredményeket érnek el a hazai versenyeken. A fiatalok mindig nagy számban vesznek részt a Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Versenyen. Az eseménysorozat célja a magyar néphagyomány megőrzése és továbbadása, találkozási, szakmai tapasztalatcsere, valamint minél több fellépési, bemutatkozási lehetőség biztosítása az énekeseknek, zenészeknek, akik iskolában vagy művelődő közösségben foglalkoznak a hagyományápolás ezen formáival.

A jelentkezők idén is nyolc kategória közül választhatnak: az énekesek bemutatkozhatnak szólóban, duóban, trióban vagy csoportban, énekelhetnek hangszerkísérettel is, emellett a hangszeres népzenei produkciókat is szeretettel várják a szervezők. A produkciókat a szülők, a tanárok vagy nagykorú versenyzők a www.fehervariprogram.hu honlapon található online jelentkezési felületen egyenként nevezhetik be, itt a részletes felhívás is megtalálható. A jelentkezési határidő 2023. december 15., péntek, a nevezési díjak befizetésének határideje 2024. január 12., péntek.

A területi bemutatókat januárban és februárban tartják: 2024. január 19-én, pénteken 14 órakor Rácalmáson, január 26-án, pénteken 14 órakor Székesfehérváron, február 2-án, pénteken 14 órakor Válon, február 6-án, kedden 14 órakor Ráckeresztúron, február 9-én, pénteken 14 órakor Abán és február 15-én, csütörtökön 14 órakor ismét Fehérváron.

Az előválogatókon bemutatott produkciókat háromfős szakmai zsűri hallgatja meg, és az összes elhangzott előadás végén a résztvevők egy rövid szakmai értékelésen kívül az elért pontszámokról is tájékoztatást kapnak – a döntőbe való továbbjutásra a legmagasabb pontszámot elérőknek lesz lehetőségük. A döntők 2024. február 22-én és 23-án lesznek Székesfehérváron, az Öreghegyi Közösségi Házban. Az előválogatók és a döntők szabadon látogathatók, a közönség számára a belépés ingyenes. A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap Népművészet Kollégiuma támogatásával valósul meg.

SZKKK