Elkészült és ma délután birtokba is vették a gyerekek Maroshegy új játszóterét. A Gárdonyi Géza Művelődési Házban sok színes program várja a városrészben élőket, éppen ezért kezdeményezte Brájer Éva önkormányzati képviselő még tavaly, hogy bővüljön és újuljon meg az intézmény előtti zöldterületen a gyermekeknek örömet szerző játszótér. Dr. Cser-Palkovics András polgármesterrel közösen adták át a legkisebbeknek a háromtornyos játékvárat, amelyet biztonságos és egyedi, mintás gumiburkolat vesz körül.

Maroshegy városrészben több helyszínen várja játszótér a gyermekeket és szüleiket. Mostantól a Gárdonyi Géza Művelődési Ház előtti nagy zöldterületen immár még bővebb lehetőség lesz a kikapcsolódásra, hiszen itt készült el a legújabb játszótér bruttó mintegy 18 millió forintból.

„Volt ezen a területen egy kisebb játszótér, amit még évekkel ezelőtt a Gárdonyi Géza Művelődési Ház melletti épületek apró lakóinak építettünk. Most viszont a Harmatosvölggyel új városrész született Maroshegyen belül is, ahol jelenleg a magánberuházó tulajdona az úthálózat és minden terület, így ott egyelőre nem tudunk játszóteret építeni. Úgy gondoltam, hogy mivel sok gyermekprogram zajlik a családokat megszólítva a Gárdonyiban, így az itteni játszóteret fejlesztjük ezzel a kombinált játszóeszközzel, ahova sok kisgyermek jöhet játszani.” – mondta el Brájer Éva, Maroshegy önkormányzati képviselője.

Jatszoter GGMuvhaz3

A tavalyi év végén kezdte meg a terület előkészítését a Városgondnokság: az ütéscsillapító felület helyén kialakításra került a földtükör, a kivitelező elkészítette az öntöttgumi burkolat szegélyét, és betöltötte az alsó réteg kavicságyazatot. A helyszíni előkészületekkel párhuzamosan zajlott a kalandvár elemeinek tervezése, legyártása – tájékoztatott Bozai István városgondnok.

A munkálatok 2024 tavaszán folytatódtak, a legyártott szerkezeti elemekből összeszerelték a háromtornyos kalandvárat. Az előírásoknak megfelelő használathoz szükség volt egy ütközéscsillapító réteg leterítésére, ami – a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt – április közepén kezdődhetett el. A burkolat több színben, alakzatban és vidám figurák kialakításával valósult meg, üde színfoltot adva a játszótérnek.

„A hagyományos gumilapok helyett egy kenhető gumianyag került a háromtornyos kalandvár alá. Aki ismer, az tudja, hogy szeretem a kreativitást. Ezért is kerültek erre a gumiborításra a színes motívumok, hogy a gyerekeket vizuálisan is neveljük játék közben. Ma délután készült el a kihelyezett játszóeszköz minősítése, így lekerülhetnek a szalagok és már ma délután vagy a május elsejei szabadnapon birtokba vehetik a családok az új játszóteret.” – erősítette meg Brájer Éva.

Jatszoter GGMuvhaz

„Reméljük, hogy hamarosan lehetőség lesz a Gárdonyi Géza Művelődési Ház külső és belső felújítására, ehhez a tervek már elkészültek. Addig is nagy öröm, hogy ezen a szép, árnyas zöldterületen megvalósulhatott az új játszótér. Színes, biztonságos játékteret kaptak ezzel a gyerekek, szeretnénk, ha akár a városrészből, akár a művelődési ház programjairól érkező családok jól éreznék itt magukat.” – erősítette meg dr. Cser-Palkovics András polgármester.

„A nyári táborainkat itt szoktuk szervezni az épület előtti zöldterületen, ezért nagy öröm, hogy erre az árnyékos játszótérre még a nagy melegben is ki tudjuk majd hozni a gyerekeket. Ám addig is sok olyan programunk és csoportunk van, ahova családokat várunk, nekik jó időtöltés lesz ez a kalandvár. Most éppen a május 18-i Mesenapra készülünk, amelyre mindenkit szeretettel várunk.” – mondta el Szilvási-Grund Helga, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója.

(Stettler Zsuzsanna, fotó: Ostorházi Helga)