Második turnusánál tart ezen a héten a HEROSZ Fehérvári Állatotthona által szervezett állatvédelmi, természetismereti napközis tábor. A rendkívül népszerű program során a gyerekek ismerkednek a menhelyen folyó mindennapi munkával, tanulnak a helyes állattartásról és minden nap játszanak a gondozott cicákkal, kutyákkal.

A HEROSZ 1995 óta minden évben, több turnusban rendezi meg a nyári táborát, ami annyira kedvelt a gyerekek körében, hogy már kora tavasszal, a meghirdetés után pár nappal betelnek a férőhelyek. 2-8. osztályos, általános iskolások jöhetnek, és a legfontosabb cél, hogy megismerjék a menhely életét.

Kétféle gyerek jár ide: a résztvevők egy részének otthon egyáltalán nincs házi kedvence, de szeret az állatokkal foglalkozni, a többiek pedig annyira imádják az állatokat, hogy minél több időt szeretnének velük tölteni. A tanulás legjobb módja, ha a gyerekek közvetlenül érintkeznek az állatokkal – számol be tapasztalatairól Krepsz Gyöngyi, az állatotthon vezetője.

HEROSZ tabor23 2

A hétfői nyitónap mindig az általános ismerkedéssel telik, így volt ez ma is.  A gyerekek – akik között vannak visszatérő résztvevők és újként jelentkezők – megismerkednek egymással és bejárják a menhelyet. A következő napokban az idejük nagy részét a házakban – a macskaházban, a cicaóvodában és a kölyök kutyákkal – töltik, biztonságos körülmények között.  A 17 résztvevőt kisebb csapatokra osztják, így egymást váltva tudnak bemenni a különböző állatok közé, hogy játszanak, foglalkozzanak velük. A gyerekek jelenléte nagyon sokat segít az állatok szocializációjában, hiszen pár nap múlva már nem csak érinthetik, simogathatják a kölyökkutyákat, hanem nyakörvet, majd pórázt is adhatnak rájuk. A kidobott, elhanyagolt, bántalmazott állatok is ezen fontos tanulási folyamat alatt tanulják meg, hogy bízzanak az emberekben.

A táborban vannak egyéb játékos programok, vetítések, találkozás a menhely állatorvosával, trénerrel és más állatbarát szervezetek képviselőivel. A napközis tábor harmadik, egyben idei utolsó turnusa augusztusban lesz.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)