A záró szakaszánál tart a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház teljes körű felújítása. Jelenleg a Szent Gellért Hotel udvara felőli homlokzaton és a nyílászárók megújításán dolgoznak a szakemberek, majd a Szent István terem nagyméretű ablakainak modernizálása, ezzel együtt a terem szellőzésének megoldása lesz komoly feladat. Várhatóan júniusban fejeződik be a beruházás, melyet mindvégig össze kell hangolni a rendezvényekkel az intézmény zavartalan működése érdekében – nyilatkozta Jakubek Tiborné igazgató. A következő hetekben és tavasszal számos ismeretterjesztő és zenés-kulturális programra várják az érdeklődőket.

A Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház kiemelt műemléki védettségű, frekventált belvárosi épület, melynek teljes körű rekonstrukciója jelenleg is folyamatban van. A Liszt Ferenc utcai homlokzat, a főbejárat és a belső díszudvar után jelenleg a Mátyás király körútról látható, a Szent Gellért Hotel udvara felé néző, hatalmas homlokzaton dolgoznak a szakemberek.

A felújítás harmadik üteme tavaly ősszel kezdődött az állványozással és a biztonsági hálók felszerelésével, ami külön figyelmet, odafigyelést igényelt a magasság és a falfelület nagysága miatt. A vakolat leverésekor derült ki, hogy az előzetes felmérésekhez képest rosszabb a helyzet, az épület ezen részét minimum az elmúlt 50-60 évben biztosan nem újították fel átfogó jelleggel. A déli-délnyugati homlokzat fokozottan ki van téve az időjárási hatásoknak, ezért a falfelület elhasználódott, elporladt. Ráadásul – nem várt „meglepetésként” – a tetőszerkezet alatti párkányrészről kiderült, hogy annak egy részét annak idején falazás helyett bedeszkázták és többrétegű, vastag kartonpapírral borították. Ezeket a részeket most mind vissza kell bontani és szakszerűen fel kell falazni. Külön munkafázist jelent a nyílászárók felújítása. A műemléki védettségű épület faszerkezetű ablakait nem cserélik ki, hanem javítják és újrafestik a korhadt, sérült részeket – nyilatkozta kérdésünkre Jakubek Tiborné, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház igazgatója.

Arról is beszélt, hogy a Szent István terem nagy ablakai új szerepet kapnak a felújítással. A kívülről fix fémszerkezetű ablakokat a tervek szerint egy motoros szerkezettel látják majd el, hogy nyitni-zárni lehessen azokat. Jelentősen javítanak így az intézmény legnagyobb és legdíszesebb termének szellőztetésén, ami jelenleg csak a díszudvarra eső ablakokon és a teraszajtókon keresztül lehetséges. Az igazgató hozzátette, ezt a munkát napi szinten, szorosan össze kell hangolni a folyamatosan zajló rendezvényekkel, hogy tiszta és méltó körülmények között fogadhassák a fellépőket és a látogatókat. A teljes beruházás nyár elejére, várhatóan júniusra elkészül – tájékoztatott az igazgató.

A Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház a következő hetekben és tavasszal is minőségi kikapcsolódást nyújtó, gazdag programsorozattal várja a látogatókat.
február 15. csütörtök) 17.00 – Hétköznapi és üzleti protokoll – Görög Ibolya protokoll szakértő, író előadása
február 17. (szombat) 9.00-13.00 – Első székesfehérvári kártyabörze
február 17. (szombat) 17.00 – Kákics együttes koncertje.
február 24. (szombat) 18.00 – a MusiColore Énekegyüttes 10. születésnapi koncertje
február 24-ig látogatható a Magyar Himnusz című, Kárpát-medencei alkotók munkáiból nyílt összművészeti kiállítás

Izgalmasnak ígérkezik Steigervald Krisztián generációkutató, író, a Generációk harca – Hogyan értsük meg egymást? című könyv szerzőjének előadása március 12-én, illetve dr. Gyarmathy Éva Prima-díjas magyar lélektani szakíró, pszichológus előadása április 18-án. Ugyancsak az intézményben szerepel egy-egy koncerten a Gifu Trió és a MusiColore énekegyüttes. A rendezvények belépődíjasak. A Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház szeretettel hívja és várja rendezvényeire az érdeklődőket!

(ÖKK, fotó: Simon Erika)