A királyi séták „harmadik felvonásában” Álmos herceg, II. István és II. (Vak) Béla király vonult végig a Fő utcán, ismét igen népes kísérettel. A Zichy ligetben ezúttal a Los Andinos együttes muzsikált és vitte magával a szép számba megjelent közönséget egy képzeletbeli utazásra az Andok hegyei közé.

A Királyok a Belvárosban programsorozat harmadik szombatján a Fehérvári Hagyományőrző Íjász Egyesület nemcsak a bemutatóval, hanem a szekerezéssel is nagy sikert aratott. A szerencsés gyerekek alig fértek el a zörgő, zötyögő járművön, amely az Országalmától a Vörösmarty Színházig szállította a boldog csapatot.

Az íjászok persze előtte ismét bizonyították, minden helyzetben képesek biztos kézzel eltalálni a szekérre tett céltáblát. Ami nem is csoda, hiszen jó másfél évtizede gyakorolják már a „mesterséget”, amelyből most csak egy cseppnyi ízelítőt kapott a közönség – de hamarosan kezdődik a Székesfehérvári Királyi Napok rendezvénysorozata, ott újra láthatják majd az íjászokat. Sok más hagyományőrző csapat társaságában, a Zichy ligetben találkozhatnak az érdeklődők a vitézekkel, akik nem lesznek restek megmutatni, hogyan is harcoltak egykor őseink.

A királyokat most is sokan fotózták, videózták, a Városház térről alig tudtak visszaindulni a felségek, olyan sokan – kicsik és nagyok egyaránt – álltak sorba, hogy legalább egy kép készüljön róluk, amint éppen megfogják a király kezét. A nagyok mellett most is sétált egy kis király: IV. (Kun) László jelent meg az eseményen, és szerzett méretben magához illő rajongókat a közönség soraiból.

LosAndinos23 1

A megalakulásának negyvenedik évfordulóját idén ünneplő Los Andinos együttes muzsikája az Andok falvaiba repítette a közönséget, megmutatva az ott élő népek változatos és gazdag népzenéjét. Az együttes tagjai tudásukat az elmúlt évtizedekben több gyűjtőúton bővítették: a falvakat és az ünnepeket járva, tanulmányozhatták a szokásokat, a népviseleteket, a hangszerjátékot, és a hangszerkészítést – a Zichy liget árnyas fái alatt egy kis időre odaképzelhették magukat a remek muzsikát élvezők.

(szekesfehervar.hu, fotó: Lőrincz Miklós)