Ezen a hétvégén is folytatódtak az óriásbábos hétvégék a Belvárosban: a középkort idéző délutánok már a Székesfehérvári Királyi Napokra és a Koronázási Ünnepi Játékok hangulatát idézik. Az augusztus 5-ig tartó sorozatban a királyi fenségeket régizenészek és hagyományőrző csapatok kísérik.

A Királyok a Belvárosban sorozat évek óta nagyon népszerű, a szombati programokon minden alkalommal népes közönség gyűlik össze, hogy találkozzon a királyi óriásbáb-család tagjaival. A sorozat negyedik „epizódjában” Szent István, Szent László, Könyves Kálmán és II. (Vak) Béla király „fogadta” az alattvalókat a Belvárosban.

Az óriásbábokat ezúttal az I. András Király Lovagrend tagjai kísérték a Fő utcán, akik bemutatót is tartottak az Országalmánál. A lovagrendet 2004-ben alapították, célja a magyar katonai hagyományok kutatása és bemutatása. Elsősorban az Árpád-házi királyok, azon belül I. András korával foglalkoznak, de néhány fegyverük, ruházatuk már a késői középkort idézi. Harcosaik és úrhölgyeik korhű ruházatot, illetve vértezetet viseltek. A menet ezúttal is a Vörösmarty Színháztól indult, a bemutatókat a Mátyás király-emlékműnél és az Országalmánál tartották.

Az óriásbábokat Haraszti Zsigmond mutatta be, a zenei aláfestést a Tabulatúra Régizene Együttes szolgáltatta. A 2000-ben alakult zenekar célja a középkori, a reneszánsz és a korabarokk, valamint a történelmi Magyarország területén valaha elterjedt magyar vonatkozású zene megismertetése.

A program zárásaként a Zichy ligetben az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészeinek játékát élvezhette a hallgatóság. Műsorukban Mozart és Bartók Béla műveit hallhattuk. A vonósnégyes tagjai: Bujtor Balázs (1. hegedű), Pápai-Márkus Júlia (2. hegedű), Kiss Katalin (brácsa), Valkó Béla (cselló) voltak.

(Fotó: Lőrincz Miklós)