A Vörösmarty Színház népszerű színművészét, Kozáry Ferencet ismerheti meg közelebbről a közönség a Királykúti esték következő alkalmán. A minden szerepében emlékezetes alakítást nyújtó, sokoldalú művésszel Bakonyi István irodalomtörténész beszélget május 2-án, csütörtökön 18 órától a Királykút Emlékházban. A belépés ingyenes.

A pedagógus dinasztiából származó Kozáry Ferenc igazi polihisztor: eredeti szakmája testnevelő szakos tanító, hosszú ideig versenyszerűen sportolt. A Színművészeti Főiskolát prózai szakon kezdte, majd az operett-musical szakon diplomázott, emellett képesített úszómester és zongorahangoló is. Hét évig vezetett gyerek színjátszókört, majd a felnőttekre váltott: a Nemzeti Színiakadémia tanára lett. 30 éve tart művészi beszéd órákat és tanít zenés mesterséget különböző korúaknak, illetve rendez prózai és zenés előadásokat. A 25. Színház, a Várszínház, a Népszínház és a szekszárdi Német Színház után 1998-ban szerződött a fehérvári társulathoz, ahol minden évadban emlékezetes alakításokkal ajándékozza meg a közönséget.

A népszerű művészt a társulat Vörösmarty-gyűrűvel tüntette ki, a közönség pedig a Fejér Megyei Hírlap Aranyalma-díját szavazta meg számára. A város önkormányzata Pro Theatro Civitatis Albae Regalis, Pro Urbe és Pro Cultura díjakkal ismerte el eddigi pályafutását, a Fejér Megyei Iparkamarától pedig Príma-díjat vehetett át.

„A Nemzeti Színház színészképző stúdiósaitól a falusi amatőrökig szívesen foglalkozom fiatalokkal, de olykor még idősekkel is, akik tudásukat később színpadon, ’nagy nyilvánosság előtt’ mutatják be. Rendszeresen zsűrizek színjátszó fesztiválokon, vers- és prózamondó versenyeken, a saját társulatom háromszor nyerte el az ország legjobb ifjúsági színjátszó csoportja címet” – írja magáról annak a beszédképzéssel foglalkozó fehérvári stúdiónak a honlapján, amely a nyilvánosság előtt megszólalóknak nyújt segítséget.

A színművésszel az est házigazdája, Bakonyi István irodalomtörténész beszélget május 2-án, csütörtökön este hat órától. A belépés ingyenes – mindenkit szeretettel várnak a szervezők, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ, valamint a Vörösmarty Társaság.