Idén székesfehérvári helyszínként a Hydro és az Óbudai Egyetem csatlakozott a Lányok Napja országos programsorozathoz. A tudomány, technológia, mérnöki és matematika területekhez közelálló szakmákat népszerűsítő pályaorientációs nap eseményeire a diáklányokat várják április 25-én, csütörtökön.

A Lányok Napja egy országos, a STEM területekhez közel álló szakmákat népszerűsítő pályaorientációs nap diáklányok részére. Ezen a napon felső tagozatos általános és középiskolás lányok látogatják meg az ország vállalatait, egyetemeit és kutatóintézeteit, ahol interaktív programokon keresztül, gyakorló szakemberektől ismerhetik meg a tudományok, a technológia és az informatika világát. Az eseményt, amely idén április 25-én lesz, 13. alkalommal szervezi meg a Nők a Tudományban Egyesület.

Aki látni szeretné, hogyan készül egy autó váza, szívesen megnézne egy anyagvizsgáló labort, vagy kíváncsi arra, hogyan történik a mikroszkópos vizsgálat, esetleg kipróbálná a lézergravírozást, annak nem kell mást tennie, mint regisztrálni a Hydro székesfehérvári gyárának Lányok Napja eseményére. A résztvevők megismerhetik a környezetvédelmi mérnök, közlekedésmérnök, mechatronikai mérnök, programozó, vegyészmérnök, villamosmérnök, gépészmérnök, fizikus, matematikus, logisztikai mérnök, anyagmérnök szakmákat. A nap végére az is kiderül, mi köze mindennek James Bondhoz?!

Különleges programösszeállítással várják a középiskolás fiatalokat a Lányok Napján az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. Az április 25-én, csütörtökön 8.30 és 13.00 óra között zajló eseményre a belépés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A fiatalok megismerhetik, mivel foglalkoznak az adattudósok, anyagmérnökök, gépészmérnökök, informatikusok, kutatók, mechatronikai mérnökök, mérnökinformatikusok, programozók, villamosmérnökök és sportközgazdászok. Szerveznek egy, a sportgazdasághoz kapcsolódó izgalmas előadást is „Lányok a jövő bajnokai? – Hogyan nyerhetik meg a jövőt a nők a sportvezetésben?” címmel, amelynek vendége Vatai Gabriella, a Magyar Röplabda Szövetség ügyvezető igazgatója lesz.

A Lányok napja fehérvári, vármegyei és országos helyszíneiről részletesen tájékozódhatnak a www.lanyoknapja.hu oldalon.