Különleges filmvetítéssel, ritkán hallott Ligeti-művel és egy igazi Ligeti-reflexióval várja székházába az ARSO a nyitott szívű-fülű közönséget. November 24-én pénteken, 19 órától az Alba Regia Szimfonikus Zenekar 2023/24-es kortárs zenei évadának második interaktív koncertjén Dargay Marcell és Ligeti György műveit hallhatja a közönség. Az ARSO kamaraegyüttest Tihanyi László kortárs zeneszerző, karmester dirigálja.

Száz éve született Ligeti György, a XX. század egyik legizgalmasabb, mindig új utakat kereső zeneszerzője. Erdélyben látta meg a napvilágot, a budapesti Zeneakadémia neveltje volt, majd 1956-os emigrációját követően érett művészete Nyugat-Európában bontakozott ki.
Az interaktív koncerten a világhírű magyar zeneszerző Kammerkonzert című remekműve is elhangzik, Dobri Dániel, a kortárs sorozat mozgatórugója szerint valódi kuriózumra számíthatnak, akik eljönnek: “Péntek este zenekarunk székházában felcsendül majd Ligeti Györgynek az egyik legfontosabb kamarazenéje, aminek ez is a címe, hogy Kammerkonzert. Ez a mű a XX. század második felének zeneirodalmának egy nagyon fontos darabja. Nagyon nehéz darabról van szó: 13 zenész adja elő, négy tételből áll és én azt hiszem, hogy ebben a műben a Ligetire jellemző zenei ismertetőjegyek sokszínűsége mind felfedezhető. Egyszerre van benne jelen a nagy eszpresszivitás, érzelmesség, az a fajta zene, ami Ligetinek a gyerekkorából a magyar vagy akár a román népzenéből következik és közben a gépiesség és az időnek a kimértsége van jelen párhuzamosan. Egy nagyon érdekes darabról van szó, amiről sokat lehet és sokat is fogunk beszélgetni a koncert alatt. Mindenkinek ajánlom, hogy jöjjön el meghallgatni, mert ritkán hallható ez a mű Magyarországon.”

A Kammerkonzert mellett Dargay Marcell Ligeti zenéjére reflektáló Music for Clones and Clowns című darabja is felcsendül az Alba Regia Szimfonikus Zenekar kamaraegyüttese előadásában.
Az elhangzó darabok között Dargay Marcellel Dobri Dániel zeneszerző, az ARSO kortárs művészeti vezetője beszélget Ligetiről és a kortárs zenére, a popkultúrára és a hollywoodi filmzenére gyakorolt hatásáról. Az est során Ligeti Musica ricercata című zongoraciklusának filmfeldolgozását is megnézhetik Radnóti Róza zongoraművész előadásában – Székesfehérváron először..

November 24. 19.00: Kérdezd a zeneszerzőt! – Ligeti-reflexiók az ARSO-székházban!

(ARSO)