Folytatódik Székesfehérváron az okostanterem-program a Howmet Aerospace Alapítvány és az Alba Innovár Digitális Élményközpont támogatásával. Szerdán a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Sziget utcai Tagintézményében avattak új, a XXI. század kihívásaira építő, a gyerekek készségeinek és képességeinek fejlesztését szolgáló termet.

A több mint 500 gyermeket oktató és nevelő Sziget utcai iskolának tavaly nyílt lehetősége arra, hogy a Howmet Aerospace Alapítvány támogatását elnyerve létrehozza az okostantermet. Az Alba Innovár Digitális Élményközponttal együttműködésben 2023 szeptemberétől kezdődött el nyolc pedagógus felkészítése a speciális oktatási módszertan elsajátítására, ezzel párhuzamosan pedig beszerezték a terem új berendezéseit és eszközeit. Van már többek között lézervágó, 3D nyomtató, több micro:bit készlet és Lego robot készlet, melyek mind-mind a gyerekek digitális készségeit és kreativitását fejlesztik. Mindez komoly előrelépést és lehetőséget jelent az iskolának – nyilatkozta Feketéné Lengyel Ágnes Dominika tagintézmény igazgató.

Okosterem24 3

Katus István, a Howmet-Köfém Kft. ügyvezető igazgatója az avatáson arról beszélt: két évvel ezelőtt a cégük magyarországi vezetése célul tűzte ki, hogy Székesfehérvár valamennyi közoktatási intézményében legalább egy okostanterem legyen. Elkötelezettek abban, hogy minden évben egy iskolát hozzájuttatnak az okostanteremhez és az ott alkalmazott tudás felépítéséhez. Az Alba Innovár dolgozta ki azt az oktatási anyagot, amellyel ez a cél megvalósítható. Világosan látszik, hogy a mai kor gyermekeit a régi, több évtizedes módszerekkel nem lehet lekötni, ezért fontos, hogy minél több gyermek számára tegyék élményszerűvé az oktatást.

Az eszközökön, a berendezéseken túl a lényeg maga a szakember, maga a tanár, aki az általa alkalmazott új módszerrel a jelenen túl már a jövőre oktatja a gyerekeket – fogalmazott dr. Cser-Palkovics András polgármester. Hozzátette, néhány éven belül sikerül elérni, hogy minden iskolában legyen egy ilyen terem, és legyenek olyan pedagógusok, akik átadják a tudást a kollégáiknak a különféle tantárgyak oktatásához. A mostani avatás is egy komoly összefogás eredménye.

Okosterem24 2 CSerPA

Nem igaz, hogy a mai fiatalokat nem érdekli semmi! Ellenkezőleg! Sok minden érdekli őket, és meg kell találni azokat a módszereket, melyek a XXI. században történő helytállásra tanítja őket. Ennek az alapját biztosítja a Sziget utcai iskolában most átadott technológia és az új pedagógiai módszertan – emelte ki Laufer Tamás, az Alba Innovár Digitális Élményközpont vezetője.

A köszöntőket követően az avatóünnepség résztvevői bemutató órán ismerték meg az okostanterem nyújtotta lehetőségeket, melyeket igyekeznek ezentúl a mindennapok részévé tenni a humán és a reál tantárgyak tanítása során is.

(ÖKK, fotó: Ostorházi Helga)