Pénteken délután nyílt meg a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Szent István Király Múzeum Székesfehérvár a frontvonalban 1944 – 1945 című közös kamarakiállítása. A tárlat több mint egy évig látogatható, keddtől vasárnapig, 10 és 18 óra között. A belépés díjtalan.

A kiállításon helyet kaptak a Szent István Király Múzeum és a Hadtörténeti Múzeum közös terepi kutatásai során Baracska mellett talált, 1945 januárjában kilőtt német harckocsi roncsdarabjai is.

Szfv frontvonalban kiall 2

Az ünnepélyes megnyitón köszöntőt mondott Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, miniszterhelyettes. Mint kiemelte, Székesfehérvár katonaváros, ami nem csak szavakban igaz, hiszen e mögött komoly és mély tartalom is van. Ezt pedig csak erősíti az a közös munka, ami tavaly kezdődött a Szent István Király Múzeum és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum között. Elmondta, hogy májusban nyílik majd a következő nagyszabású hadtörténeti kiállítás a Rendház épületben, addig pedig Székesfehérvár és környékének második világháborús harcainak történetébe nyújt betekintést a mostani kiállítás, amivel szeretnénk bemutatni azt, hogy mi is történt nyolcvan éve a városban.

A kamarakiállítás megnyitóján Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András is részt vett.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnok-helyettese, Maruzs Roland alezredes nyitotta meg a reprezentatív válogatást felvonultató kiállítást. Emlékeztetett, hogy nemrégiben ért véget a Hadi múltunk kincsestára – Válogatás a Hadtörténeti Múzeum értékeiből című időszaki kiállítás a Szent István Király Múzeum Fő utcai épületében, és májusban ugyanitt nyílik a Hadtörténeti Intézet és Múzeum több mint ezer műtárgyát felsorakoztató, Hadimustra című tárlat. Ebbe a sorba illeszkedik a most megnyílt kiállítás is.

Szfv frontvonalban kiall 3

A Szent István Király Múzeum nevében Pokrovenszki Krisztián főigazgató köszöntötte a résztvevőket. Úgy fogalmazott: „Nagy öröm számunkra, hogy egy ilyen látványos kiállítás előzi meg a két intézmény újabb nagyszabású tárlatát. A Rendház épületben igazi kuriózum a mostani látványos kiállítás és külön öröm, hogy a Szent István Király Múzeum és a Hadtörténeti Múzeum közös terepi kutatásának az anyaga is látható.”

A megnyitót követően a Polgár Balázs és Bakondi József kurátorok tartottak tárlatvezetést az érdeklődőknek a kiállításon.

Szfv frontvonalban kiall 4

A székesfehérvári, illetve Székesfehérvár környék második világháborús harcokat bemutató kronológiát a Hadtörténeti Múzeum több haditechnikai eszköze kíséri. Látható egy német NSU 251 OS WH motorkerékpár, egy német Volkswagen Schwimmwagen, egy német Sd.Kfz. 2 Kettenkrad lánctalpas motorkerékpár, egy magyar 1915/35 M 7,5 cm-es hegyi ágyú és egy szovjet I942M 45 mm-es páncéltörő ágyú is. Az aula üvegfelületein Woynárovich Elek tartalékos hadnagy 1944-45-ben készített, a mai Pest és Fejér vármegye területén végbement harcokat bemutató fotóiból készített válogatás fut körbe.

(ÖKK, fotó: Kiss László)