A régészeti feltárások ősszel befejeződtek és kedden elszállították a munkavégzés miatti konténert is a Géza nagyfejedelem térről. Tavasszal indulhat a befejező szakasz, azaz a tér megújítása. A tervek szerint még idén elkészül a Belváros megszépülő, új közösségi tere.

Az Arany János utca 2017-18-ban, közműcserével és burkolatfelújítással megvalósult felújítását követően a Belváros legmagasabb pontján folytatódott a munka: létrejött egy, a burkolatában is egységes tér, ahol a Szent István-székesegyház oldalában immár az egykori sírokat, középkori városfalakat is jelzi a kövezet.

Miközben a külső után belül is megújult a Bazilika, megkezdődtek a munkálatok a Géza nagyfejedelem téren is. Elsőként a régész szakemberek dolgoztak a területen, a tavaly ősszel lezárult ásatás során kisebb falszakaszok, falmaradványok kerültek elő az egykori ispáni, majd később király várból, valamint előbukkant egy török kori utca térkőburkolata is. Az eredmények alapján a középkori Székesfehérvár egyik legfontosabb részét sikerült tovább kutatniuk a szakembereknek.

A közgyűlés jövő héten dönt a város idei költségvetéséről, amelyben a Géza nagyfejedelem tér befejező üteméhez szükséges forrás is szerepel. A zöld- és a burkolt felületek megújításával – és Géza nagyfejedelem szobrának visszakerülésével – egy újabb, megszépült közösségi térrel gazdagodik majd Székesfehérvár Belvárosa.

(Stettler Zsuzsanna, fotó: Simon Erika)