Együttműködési megállapodást kötött Székesfehérvár Önkormányzata és a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda Nonprofit Kft. (MFOI).  Az EU finanszírozásban szakértő cég segítséget nyújt a városnak a közvetlen uniós forrásokra történő sikeres pályázásban. A megállapodást szerdán dr. Cser-Palkovics András polgármester és dr. Petri Bernadett, az MFOI ügyvezetője írta alá a Városháza kistanácstermében.

A Magyar Fejlesztésösztönző Irodát a Magyar Kormány azzal a céllal hozta létre a Miniszterelnökség háttérintézményeként, hogy érdekképviseleti tevékenységet végezzen és a közvetlen kezelésű uniós források elnyerésében segítse a pályázókat. A közvetlen források kiemelkedő finanszírozási lehetőségeket jelentenek az önkormányzatok számára is a 2021- 2027. évi uniós költségvetésben.

MFOI fejl szerz2

„Nagyon fontos, hogy a magyar városokat köztük Székesfehérvárt is felkészítsük arra az új kihívásra, hogy közvetlen uniós forrásokra is tudjanak pályázni. A jövőben a legjelentősebb források így állnak rendelkezésre, és ezen a területen biztosan fejlődniük kell a településeknek.” – fogalmazott dr. Cser-Palkovics András polgármester. Hozzátette, fel kell mérni azt a tudást, mellyel a város önmaga rendelkezik, és azokat a külső lehetőségeket, információkat, melyek becsatornázásával európai uniós forrásokat tudnak hozni a városba, az élet szinte minden területére.  Ily módon egyes tagállamok rengeteg pénzhez jutottak az elmúlt években, a magyar települések azonban ebben eddig nem voltak jók valószínűleg azért, mert nem voltak rákényszerítve, hiszen kaptak más típusú fejlesztési forrásokat.

„Hozzá kell szoknunk ahhoz, hogy léteznek a közvetlen európai uniós források, és azokat minél nagyobb arányban el kell hoznunk Magyarországra, a magyar városokba. Ezt a cél szolgálja a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda és az Önkormányzat közötti együttműködés.” – fogalmazott dr. Cser-Palkovics András.

Az MFOI-val közös munka első lépéseként a város pályázatot nyújtott be a testvérvárosi kapcsoltok erősítéséhez, az európai uniós tagság 20 éves évfordulójához és a Székesfehérvári Királyi Napokhoz kapcsolódóan. Rengeteg lehetőség áll rendelkezésre infrastruktúra fejlesztésre, infrastrukturális beruházásokra, zöld átállásra, közösségépítésre. Fontos, hogy minél több forrást hozzunk Fehérvárra és az agglomerációjába.

MFOI fejl szerz3

„Székesfehérváron már most számos gazdag és értékes projekt, elképzelés körvonalazódott, melyekre építve megszületett az együttműködési megállapodás.” – hangsúlyozta dr. Petri Bernadett, az MFOI ügyvezetője. Arról beszélt, hogy a közvetlen uniós forráslehívás teljesen más, mint az operatív programok rendszere, hiszen projektalapú gondolkodást igényel. A cél a hazai önkormányzatok támogatása abban, hogy saját erőből is képesek legyenek projektek kidolgozására, az MFOI pedig a jelenlegi tanulási fázisban segít a településeknek.

„Van egy európai uniós intézményi felelősség abban, hogy az elmúlt húsz év nem volt elegendő arra, hogy felzárkózzunk, és annyi forrást tudjunk lehívni, ami lakosságarányosan megilleti Magyarországot.” – fogalmazott az ügyvezető.

Székesfehérváron kiváló kapacitások állnak rendelkezésre, és csatlakozva az európai uniós vérkeringéshez a város nagyon sok forráshoz juthat. Az MFOI biztosítja az ehhez szükséges tudását, és nagy eltökéltséggel néz a várossal közös együttműködésre.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)